"Тази сделка трябваше да се състои още през 2009 г. Аз за първи път се срещнах с Путин, който тогава беше премиер. И те спряха, отложиха продажбата по наша молба", каза Обама на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Белия дом, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

"Аз, честно казано, съм удивен, че това продължи токова дълго, отчитайки че нямаше никакви санкции, които да забраняват тези сделка“, коментира Обама.

Гърция да започне реформи и да намали бюрокрацията

На пресконференцията Барак Обама призова Гърция да започне правителствени и финансови реформи и да намали бюрокрацията, предаде Франс прес.

"Гърция трябва да започне реформи", каза Обама. Гърците "трябва да имат данъчни постъпления. Те трябва да намалят бюрокрацията и да направят по-гъвкав пазара на труда", допълни американският държавен глава.

САЩ и Италия срещу заплахите, идващи от Либия

Барак Обама и Матео Ренци възнамеряват да работят по-интензивно заедно за противодействие на заплахите, идващи от Либия, предаде Асошиейтед прес.

На общата им пресконференция Обама каза, че основната част от срещата им в Овалния кабинет е преминала в обсъждане на общите тревоги около Либия, където според американския президент положението е станало нетърпимо тежко.

"Проблемът със зачестилите случаи на удавени мигранти в Средиземно море не може да бъде решен, без да се стабилизира ситуацията в Либия", каза Матео Ренци.

Подкрепа за Украйна

Обсъдихме ситуацията в Европа в областта на сигурността и постигнахме съгласие, че международната общност трябва да подкрепя Украйна.

Смятаме също, че Русия и Украйна трябва да изпълнят всичките си задължения съгласно договореностите от Минск, отбеляза президентът.

Европа трябва да запази в сила сегашните санкции срещу Русия, докато тя изпълни Минските споразумения, каза Обама, цитиран от Ройтерс.