Около 500 жители на общините Симитли, Разлог, Банско, Добринище и Благоевград препречиха главния път. Те носеха националния флаг и знамето на Европейския съюз, а най-отпред имаше транспаранти с лозунги:  „Работа, бизнес, инвестиции не са мръсни думи” и „Г-н Борисов, не се поддавайте на екологичния рекет”, предаде "Фокус".

Председателят на Сдружение „Природата за хората и регионите” Филип Цанов каза, че чрез наложеното от президента вето на Закона за горите, се спират инвестициите в планинските общини. Като пример той посочи, че туризмът в Банско и в Разлог дава препитание за жителите на цялата област Благоевград.

Конкретно общините, чиито жители протестираха днес, не са засегнати пряко от Закона за горите, но подкрепяха сънародниците си. На протеста днес присъстваха депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, представители на различни политически партии, кметове и председатели на общински съвети. Имаше засилено полицейско присъствие и се образува километрична опашка от чакащи автомобили.

Демонстрацията продължи 1 час, след което хората се разотидоха, но се заканиха, че днешният протест е само предупредителен, и ако не им се обърне внимание, ще бъде организирана поредица от протестни действия.

Предварителните намерения засега са протести да се проведат в близките дни в Дупница, Сапарева баня и в София. Движението по главен път Е-79 бе изключително натоварено заради образувалата се колона поради затварянето на участъка. Полицейските служители останаха в района на отбивката за Банско при Симитли, за да регулират трафика.

Обявлението за демонстрация в защита на гласуваните текстове от закона бе направено в отговор на критиките на земеделския министър Мирослав Найденов, който вчера упрекна малките общини, че са оставили правителството само да прокарва закона, при положение, че той бил в тяхна услуга. Найденов попита защо и те не са излезли да кажат своята позиция в подкрепа на закона, за да се чуе, че има и друго мнение, освен това на протестиращите срещу поправките.

Народното събрание прие през седмицата спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Именно тази промяна в закона провокира хиляди природозащитници да блокират през последните три дни движението в района на Орлов мост.

Въпреки десетките арести, и въпреки че президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху поправките в Закона за горите, екоактивисти и граждани излязоха и в събота вечерта на демонстрация, която трябваше да декларира гражданската им позиция и съмнението, че връщането на закона в парламента ще промени с нещо ситуацията. Те се уговориха в понеделник вечерта отново да се съберат на Орлов мост, за да покажат, че са непреклонни в исканията си.

Днес природозащитници отново се събраха край Орлов мост, този път, за да садят цветя в района. Те ще протестират отново в сряда, когато имат разрешение и от общината.

Междувременно премиерът Бойко Борисов направи коментар в Дупница, че до гласуване ще се стигне, чак когато бъде постигнато разбирателство и няма протестиращи нито на Орлов мост, нито край Симитли, допълни bTV.