"Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна" - това заяви във въдеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

"НАТО означава сигурност и аз съм убеден, че приемането на Украйна в алианса ще бъде взаимноизгодна стъпка към допълнително укрепване на сигурността в Европа и по света", каза Умеров.

Той посочи, че неотдавна Русия започна нова офанзива в Харковска област. По думите му руснаците пренебрегват загубите си и напредват с танкове, бронетранспортьори и пехота и ги възпира единствено куража на украинските въоръжени сили.

"За нас е много трудно, защото не ни достигат оръжия - особено снаряди и системи за противовъздушна отбрана", каза Умеров. "Русия се опитва да унищожи всичко, което не може да превземе, продължава да убива и да тероризира невинни цивилни", добави той.

Имаме нужда от вашата решителност да спрем това, заяви Умеров. По думите му Украйна се нуждае от още противовъздушни оръжия и още оръжия с голям обсег.

По време на форума говориха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, служебният премиер Димитър Главчев, президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба и Даниел Митов - ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО. 

Третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен

Снимка: БТА

Във форума участва и третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен. В работата на пролетната сесия в София участват за пръв път и шведски парламентаристи, след като страната стана пълноправен член на Алианса.

"Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и конфликти, отколкото от мирно, съвместно съществуване, сега до голяма степен е обединена от един отбранителен съюз и Европейския съюз. Никога преди това толкова много европейски държави не са си сътрудничили толкова тясно и многостранно", коментира тя, цитирана от БТА. 

По думите ѝ бруталната агресия на Русия срещу Украйна е не само атака срещу гражданите на страната, тяхната независимост и демокрация, но и срещу сигурността на Европа. 

"Трудно е да си представим по-добро място за подобна среща от София - столицата на една държава, която повече от 1000 г. се е противопоставяла на империи около нея за правото на съществуване", посочи Лундгрен.

От шведска гледна точка войната има дълбоки последици за нашата политика за сигурността, каза Лундгрен. Тя отбеляза, че с присъединяването си към НАТО Швеция сложи край на столетия военен неутралитет. В много места в моята страна наблюдавам силна воля да бъдем активни съюзници, които допринасяме за защитата на свободата и демокрацията в цяла Европа, със силна воля да допринасяме за един съюз, който продължава да подкрепя Украйна, колкото време ще бъде необходимо, обясни Керстин Лундгрен.