Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна. Това каза на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Министерския съвет.

"За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, днес също не е обсъждана. Нека бъдат спокойни българските граждани, посочи Главчев. Това е поредна дезинформация, която се налага да опровергавам", каза още служебният премиер. Димитър Главчев увери, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения.

Двамата със Столтенберг разговаряха на четири очи, а след това имаше среща с разширен формат с участието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, допълва БТА.

Служебният премиер подчерта, че със Столтенберг са обсъдили 20-годишното членство на България в НАТО, както и приключилата днес пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин бе София. "Аз му благодарих за присъствието, защото то е знаково, в тежък момент за обстановката по сигурността въобще, особено по Източния фланг на НАТО, където сме ние. Обсъдихме въпроса, че трябва да се върне отново значимостта на Западните Балкани. Ако си спомняте, през 2017 г. България беше лидер в този процес", отчете Главчев за резултатите от срещата.

"Обсъдихме въпросите в Черноморския регион по понятни причини и, разбира се, помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че помощта за Украйна не може да има алтернатива", подчерта още служебният премиер.

Той цитира думи на генералния секретар на НАТО Столтенберг, казани по време на днешните разговори, който е заявил, че "с всички сили и всички средства трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта НАТО да не бъде въвлечен в конфликта".

На журналистически въпрос готова ли е България да предприеме действия за увеличаване на помощта за Украйна, както и дали това е поискано от страната ни, Димитър Главчев отговори: "Накрая на разговора ни се уточни, че г-н Столтенберг говори за Алианса като цяло, че трябва да засили помощта си за Украйна. Ние, от своя страна, представихме информация и справка какво сме направили. Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили към момента и даже подчерта, че в рамките на Алианса сме добър пример. От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ. Ние и досега сме казвали, че правим всичко, което е в рамките на възможното да подпомагаме Украйна. За друго е необходимо решение на Народното събрание".

Снимка: МС

Попитан дали е обсъждан въпросът за евентуално разполагане на съюзническо зенитно-ракетни комплекси по Българското черноморско крайбрежие, Главчев коментира, че темата не е дискутирана.

Димитър Главчев участва и в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София.

"Помощта за Украйна не може да има алтернатива", категорични са Главчев и Столтенберг. Тя обаче трябва да става с мисълта да не бъде въвлечен НАТО в конфликта.

Двамата са обсъдили и 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. Изводът, по думите на Главчев, бил, че България е един надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения", посочи българският премиер.

Според Йенс Столтенберг поразяването на военни цели извън територията на Украйна е легитимно и партньорите от НАТО трябва да внимават, когато налагат ограничения за използването на дарени от тях оръжия, за да не се окаже така, че Украйна да не може да се защитава.

"България дава безпрецедентна помощ на Украйна. Когато войната започна, Русия искаше да завземе Украйна за няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна в началото на войната да бъде руска. Украйна удържа руските агресори, но това, което правим, обективно се вижда, че не е достатъчно. Нашата подкрепа трябва да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията на тези помощи. На срещата във Вашингтон трябва да се договорим за по-голяма координационна роля на НАТО в помощта за Украйна; да има по-голяма отчетност и по-силно институционализирана рамка на нашата подкрепа, така че да даваме обещания, които да могат да бъдет изпълнени.

Подкрепяме Украйна не само заради трагдията на украинския народ. Искаме Украйна да спечели, защото в противен случай това е опасност и за нас. Путин трябва да зане, че е в интерес на нашата сигурност да подкрепяме Украйна. Затова очакваме лидерите в НАТО да продължат подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг.

Помощта за Украйна не може да има алтернатива, категорични бяха българският премиер и ръководителят на НАТО. Тя обаче трябва да става с мисълта да не бъде въвлечен Алиансът в конфликта.

Столтенберг и Главчев са обсъдили и 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. Лидерът на НАТО посочи, че страната ни е надежден съюзник като изтъкна, че България вече е постигнала целта на отделя 2% от БВП за отбрана.

На следващата среща на НАТО във Вашингтон ще бъде обсъдена идеята Алиансът да има по-голяма координационна роля в помощта за Киев.