Едно земетресение рядко идва само: уволнението на дългогодишния руски министър на отбраната Сергей Шойгу на 12 май, без да е изненадващо, се оказва не просто единично събитие. Цялото висше военно ръководство в Москва е разтърсено от уволнението на Шойгу. Повече от половин дузина високопоставени служители бяха арестувани или уволнени, четирима от които само през тази седмица. От това става ясно, че Кремъл е започнал истинска "чистка" на генералитета, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Тази кампания не започна с падането на Шойгу, а с едно разтърсващо събитие три седмици по-рано. Тогава властите арестуваха заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов - човек, който от години водеше показен луксозен живот, но беше ценен и защитаван от режима като практичен ръководител.

Благодарение на руското издание в изгнание The Insider вече е известно, че арестът на Иванов е бил предшестван от операция, наподобяваща трилър. Тъй като функционерът е разбрал за разследването, той бил охранявал от специални части. Тайните служби на ФСБ са успели да се намесят едва когато заместник-министърът се е явил на медицински преглед. Там той е пресрещнат и изведен през задния вход, преди охранителят му да разбере каквото и да било.

Злото куче на режима

Според експертите по руските спецслужби Андрей Солдатов и Ирина Бороган ФСБ е изиграла водеща роля и при другите арести. По име отделът за военно контраразузнаване на ФСБ е натоварен със задачата да разкрива вражески агенти в редиците на въоръжените сили. В действителност той служи на режима преди всичко за контрол над военните и за налагане на безусловна лоялност. Очевидно Кремъл смята, че моментът е идеален, за да пусне това "зло куче" срещу генералите. Ситуацията на фронта е повече или по-малко благоприятна и Шойгу вече не може да защитава старите си клики.

От средата на май по обвинения в подкуп са арестувани началникът на отдел "Личен състав" в Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началникът на войските за свръзка генерал-лейтенант Вадим Шамарин, началникът на отдела за военни поръчки полковник Владимир Валентески и бившият командир на 58-а армия генерал-майор Иван Попов.

Говорителят на руския президент Путин представи това като напълно нормален въпрос и говори за "постоянна и последователна работа в борбата с корупцията". Това е неправдоподобно, защото, от една страна, такова натрупване на наказателни производства срещу военни служители е абсолютно необичайно и безпрецедентно за цялата ера на Путин. На второ място, за последователност в борбата с корупцията не може да става и дума, тъй като за корумпираността на хора като Иванов се знаеше отдавна благодарение на разследвания на критични към режима журналисти, но тя беше толерирана. Изглежда сякаш следователите са трупали доказателствата си в досиета, докато не са получили зелена светлина да нанесат удар.

Ходовете на Путин

Личното одобрение на Путин за тази "кампания за прочистване" може да се счита за сигурно. Остава обаче неясно какви точно са неговите политически изчисления. Вероятно Путин е осъзнал необходимостта да помете Министерството на отбраната с желязна метла още преди време, но първо е трябвало да изчака звездите да се подредят по подходящ начин.

Непокорният ръководител на армията в сянка "Вагнер" Евгений Пригожин миналата година е уцелил в десетката с критиките си към некомпетентността и обогатяването на висши военни служители, но Путин не е могъл да понесе бунта на Пригожин. Затова той подкрепи Шойгу в тази борба за власт и първо трябваше да се отърве от шефа на "Вагнер", преди да може да се заеме с Министерството на отбраната. Назначавайки за нов министър верен съратник - икономиста Андрей Белоусов, Кремъл създаде важна предпоставка за разправа с него. Белоусов има за задача да намали ефективността на военния апарат.

Това включва и борбата с корупцията, но в настоящата вълна играят роля и други мотиви. Арестът на генерал-лейтенант Вадим Шамарин в четвъртък предизвика недоумение, защото за първи път обект на посегателство е приближен и заместник на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Това говори за борба за власт, в която Герасимов, който отдавна предизвиква противоречиви реакции в армията, рано или късно може да стане жертва.

Политиката се товари и от случая "Попов". Генералът, който беше изправен пред съда в петък, е обвинен в измама по дело, по което основният заподозрян вече не може да свидетелства, защото е мъртъв. Според много руски наблюдатели онова, което е погубило Попов е било нещо друго - дръзката му критика на злоупотребите в армията. Той я изрази публично и в популистки тон през лятото на 2023 г. Тогава харизматичният генерал, който беше почитан в част от армията, беше незабавно уволнен. Сега той най-накрая е превърнат в плашещ пример.

Уволнението на генерал-лейтенант Сухраб Ахмедов е още един пример за това. Твърди се, че командирът на 20-та армия, сражаваща се в Донбас, най-голямата част от руските въоръжени сили по официални данни, е бил трън в очите на новия министър на отбраната Белоусов. И преди е имало основания за уволнението му: Ахмедов е обвиняван в различни грешни решения, които са коствали живота на много войници. Въпреки това Путин го повишава няколко пъти по време на войната, за последно преди шест месеца, припомня "Нойе Цюрхер Цайтунг".