С тържествена церемония от площад "Христо Ботев" във Враца към Козлодуйския бряг бяха изпратени участниците в 76-ия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета".

Снимки от началото на похода ВИЖТЕ ТУК >>> 

По време на церемонията беше запален и вечният огън, който ще гори до края на Ботевите дни тази година. Водосвет за здраве отслужиха свещеници от Врачанска епархия. Сред официалните лица бяха кметът Калин Каменов, областният управител Надя Донкинска, подполк. Симеон Гаджев, командир на 10-и механизиран батальон и др., предаде кореспондентът на БТА във Враца.

Тази година в 120-километровия преход от Козлодуй до Околчица предварително записаните ученици бяха 1420, като към тях традиционно се присъединяват и още ентусиасти, включително по-възрастни. 

Точният брой ще стане ясен тази вечер, след техническата конференция на похода, в Ботевия парк в Козлодуй, от където утре сутрин ще потегли колоната с походниците.

Снимка: Мая Ценова за БТА

Още преди да е ясен броят на участниците обаче областният управител на Враца Надя Донкинска заяви, че той е рекорден - около 1800. Тя им пожела "на добър път". 

"Прогресивно се увеличават желаещите да участват. Всички идват с голям ентусиазъм. Тази година има и много нови групи", заяви пред NOVA комендантът на похода Евгени Филипов.

По маршрута е положена нова лентова маркировка. Старите табели са ремонтирани и са добавени още 50 нови, за да е по-безопасен преходът на хората, решили да отдадат почит към делото на Ботев и неговата чета.

Снимка: Мая Ценова за БТА

В приветствието си кметът на Враца благодари на момчетата и момичетата, строили се на площада за това, че са част от едно най-емоционалните и патриотични събития в нашата страна - похода по стъпките на Ботевата чета.

"Искрено се надявам Ботевият поход за вас да не е екскурзия, а да бъде наистина сърцато, емоционално и темпераментно изживяване, което да ви накара да усетите емоцията, атмосферата и желанието, което е водело Ботев и неговите четници към саможертвата, благодарение, на която е дадено началото на нашата свобода", каза още Калин Каменов.

Снимка: Мая Ценова за БТА