Изпълняващият длъжността президент на Иран Мохамед Мохбер произнесе първата си реч пред парламента след хеликоптерната катастрофа, при която миналия понеделник загинаха неговият предшественик, външният министър на страната и още седем души, съобщи Асошиейтед прес.

Иран се подготвя за президентските избори, които ще се произведат на 28 юни и ще бъде избран приемник на покойния Ебрахим Раиси. Анализатори предполагат, че сред кандидатите за президент може да бъде и самият Мохбер. Очаква се утре новият твърдолинеен парламент на Иран да избере новия си председател, добавя БТА.

В речта си Мохбер приветства Раиси за неговия мандат, като отбеляза, че добивът на суров петрол в Иран, който основно допринася за това страната да разполага с твърда валута, е нараснал до над 3,6 милиона барела дневно. Министърът на петрола Джавад Оуджи заяви, че Иран вече изнася около 2 милиона барела петрол дневно, въпреки западните санкции срещу страната.

Мохбер също така каза, че при управлението на Раиси, икономиката на страната е останала стабилна, когато Иран през последните месеци предприе военни действия срещу Ирак, Израел и Пакистан.

Малко преди това новият състав на иранския парламент се събра на първото си заседание в столицата Техеран броени дни след като при катастрофа с хеликоптер близо до границата с Азербайджан загинаха президентът и външния министър на Иран, предаде ДПА.

Държавното радио съобщи, че законодателите в Ислямското консултативно събрание са открили първата сесия от законодателния период с рецитиране на Корана.

Новият председател на парламента ще бъде избран в следващите дни. Досегашният председател Мохамад Багер Галибаф ще се бори за преизбиране срещу религиозния хардлайнер Мохтаба Зоннур и бившия външен министър Манушер Мотаки.

Смята се, че изборите в Иран не са нито свободни, нито честни, тъй като Съветът на пазителите трябва да одобри всички кандидати, преди те да участват в избори, посочва ДПА. Съветът се състои от шестима духовници и шестима юристи, които действат като контролен орган.

Хардлайнерите спечелиха тазгодишните парламентарни избори, състояли се в два тура, през март и май, при необичайно ниска избирателна активност - под 40%, добавя БТА.

Много ирански граждани са разочаровани от политическите репресии, икономическата криза и неуспешните опити за реформиране на политическата система на страната. Вълната от протести през септември 2022 г., последвала смъртта на младата кюрдка Махса Амини, беше жестоко потушена от властите.

Политическата власт в Иран е съсредоточена в ръцете на върховния лидер на страната, аятолах Али Хаменей.