Това сочат публикувани днес резултати от допитване, цитирани от БТА. Изследването, изготвено от социологическата агенция Форса (Forsa) за седмичното сп. "Щерн", последва инициативи на Германия и Франция да бъде обмислено използването на пари на данъкоплатците за финансово подпомагане на банките, засегнати от дълговата криза в еврозоната.

Едва 16 на сто от анкетираните подкрепят идеята банковият сектор да бъде укрепен с държавни средства. Допитването подчертава дълбоката неприязън към банките, като 74% от запитаните призовават за по-строга регулация на банковия сектор. Проучването сочи също, че според 73 на сто от германците по-голямо влияние върху събитията в Германия имат банкерите, отколкото политиците.

За по строга регулация на банките и пазарите призова днес и шефът на Еврозоната Жан Клод Юнкер.

В същото време стана ясно, че Франция няма да прибягва до Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализиране на банките си, ако за това е необходимо държавно финансиране, увери френската министърка на бюджета и правителствен говорител Валери Пекрес, цитирана от Франс прес.
"ЕФФС може да отпусне заеми на някои държави, които имат нужда от тях за рекапитализиране на банковата си система. Франция няма да се обръща към ЕФФС", изтъкна тя пред журналисти, запознавайки ги с работата на министерския съвет.

Досега Франция беше дала да се разбере, че предпочита да се отнесе към ЕФФС вместо към държавни капитали. Този дебат я противопоставя на Германия и още не е решен окончателно на европейско равнище.