Това пише днес водещият независим руски вестник "Новая газета".

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеряму Юлия бяха отровени с боен газ "Новичок" в Лондон. Великобритания обвини за това Русия и лично Путин. Темата ще бъде водеща днес на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Разследване от 90-те години на миналия век установило че Леонид Ринк - експерт, участвал в разработването на нервнопаралитичния агент, наричан на Запад "Новичок" - е продал няколко ампули на подземния свят, включително на неидентифицирани чеченски гангстери.

Това станало по време на войната срещу ислямистките сепаратисти в Чечения. Следователите разкрили тези незаконни продажби при разследването на убийството на московския банкер Иван Кивелиди през 1995 г. Бизнес конкуренти на Кивелиди поставили нервнопаралитично вещество в телефона му.

Ринк бил признат за виновен за предоставянето на използвания при покушението агент, но получил само условна присъда.

В същото време стана ясно, че Сергей и Юлия Скрипал остават в "критично, но стабилно състояние. Това съобщи днес директорът на болницата в Солсбъри, където са настанени двамата, предаде Франс прес.

Сара Чарлз-Баркс каза още, че британският полицай, който също е бил изложен на нервнопаралитичното вещество, използвано срещу бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, шпионирал в полза на Великобритания и дъщеря му, вече е излязъл от болница.

Сержант Ник Бейли е открил Сергей и Юлия Скрипал в безсъзнание на пейка в Солсбъри, Югозападна Англия.