По руските закони при буксир на платформата "Колская" не е трябвало да бъдат превозвани много хора, освен ограничен състав екипаж, съобщи БНТ. От всички 67 души бяха спасени едва 14.

Предстои да бъде изяснено и защо не е била проведена навременна евакуация, след като от подаването на сигнала за бедствие до потъването на платформата са минали два часа, предаде БНР. Един от оцелелите - Сергей Грауман, разказа пред "Life news", че е бил в ледените води 4 часа преди да бъде спасен.
"Течове имаше навсякъде. Събраха ни в стаята за почивка, всички бяхме в хидрокостюми. Обещаха, че ще дойде хеликоптер, а когато разбрахме, че полетът се отменя, започна паника. Беше като във филм. Платформата бързо се накланяше и ние започнахме да скачаме от височина няколко десетки метра", каза пострадалият.

Като възможни причини за трагедията следствието разглежда три версии - техническа неизправност на платформата, неблагоприятните метеорологични условия или грешка на екипажите. Руските власти обещават спасителната операция да продължи, макар надеждите за откриване на оцелели да намаляват с всеки час при температура на водата 7 градуса.

Варненецът Живко Жеков, който работи като вещо лице към британската застрахователна компания „Ноубъл дентън”, и според документацията е бил на платформата, засега се води за безследно изчезнал. Досега са открити само 16 тела, а неговото не е сред тях.
Българското външно министерство няма нова информация за Жеков. След потвърждаване на неговата самоличност, ведомството се е свързало с близките. От тази сутрин сме провели неколкократно разговори с неговата съпруга. На този етап руските власти не са в състояние да ни дадат повече информация за съдбата му", уточни говорителят на МВнР Весела Чернева.