Това стана със 17 автобуса, които ще ги откарат към центрове в цяла Франция, заяви министерството на вътрешните работи в Париж, цитирано от ДПА. Там много от мигрантите - които са от Судан, Афганистан, Еритрея и други страни - ще подадат молби за убежище.

Повечето от центровете за настаняване са в Южна Франция, далеч от северния пристанищен град Кале, където много хора лагеруват в импровизирани подслони с надеждата да прекосят Ламанша и да отидат във Великобритания.

Регионалният префект Фабиен Бучо каза, че днес 60 автобуса трябва да извозят общо 2000 мигранти.

Значителна част от тези, които все още се намират в "Джунглата", продължават твърдо да отказват да се преместят оттам въпреки започналите днес действия, заявиха представители на неправителствени организации, подпомагащи мигрантите в Кале.

В големия лагер снощи вече избухнаха безредици.

"Към момента всичко минава добре, защото сега извозват хора, които с нетърпение чакаха да напуснат лагера", каза Кристиан Саломе, представител на асоциацията "Приют за мигранти".

Виж снимки >>

Той посочи, че сериозните трудности може да възникнат след няколко дни, когато заминат тези, които доброволно напускат лагера, и дойде редът на другите, които отказват да го направят.