Сигналът за инцидента е подаден в 10.24 ч. на тел. 112, съобщиха за Дир.бг от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Експлозията е избухнала при ремонтна дейност в склад на Завод 3 на "Арсенал". При ремонта искра, възникнала при настройка на оборудване, възпламенява барутна маса в сградата.

Двама работници - инженер и монтьор - са загинали на място
. Информацията за трети пострадал човек се е оказала невярна. Жертвите са 54-годишният Върбан Пешков, технически директор на Завод 3 на "Арсенал", и 41-годишният служител Румен Райков.

На място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ.

Двама души са загинали вследствие на взрива в помещение със шнекова машина за обработване на взривни вещества. Разрушенията са незначителни. Всеки момент ще пристигне на място лабораторията, която да замери околната среда. Към момента обаче информацията е, че няма опасност за населеното място”, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов, цитиран от "Фокус".

В сградата е възникнал и ограничен пожар, който бързо е локализиран и погасен от пожарната към предприятието с помощта на два екипа пожарникари. Няма опасност от вторични взривове, допълниха от МВР.

Районът е заграден от полицейски екипи.

Окръжната прокуратура в Стара Загора е започнала разследване за възникналата производствена авария, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед. На мястото на инцидента е и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.

"При възникналото запалване на територията на Завод 3 в цех 120, от раните си, получени при обгарянето, са загинали специалистът по производството на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков- технически-директор на Завод 3, и 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на „Арсенал“ АД", съобщават от оръжейницата.

„Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата”, съобщи изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев.

От дружеството уточняват, че не отговарят на истината разпространяваните твърдения за възникване на взривове, обгазявания и други пострадали работници и служители при инцидента. Всички информации от този род са спекулации.

Със заповед на Николай Ибушев е създадена вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент.

"Няма паника на територията на фирмата, няма екологични последствия от запалването, няма обгазявания, няма разрушени помещения или части от сгради. Ръководството на фирмата отправя апел да не се създава паника по отношение на инцидента, който отне живота на двама специалисти и професионалисти, както и да се уважава скръбта на близките", пише още в съобщението на "Арсенал".

Министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира пред журналисти, че частните военни дружества редовно се проверяват от държавата, но това става от службата за Контрол на общоопасните средства на МВР.

Лукарски каза в отговор на въпрос, че ангажиментите по приватизационния договор на "Арсенал" са приключили отдавна, заради давността на продажбата на дружеството.

"При всички положения тази производствена авария в "Арсенал" няма нищо общо с клаузите по приватизационния договор", отбеляза министърът, цитиран от БТА.

В началото на юли 2011 г. 53-годишната Велинка Димитрова издъхна в болница, след като 20 дни по-рано бе тежко ранена при взрив в мъглижкия филиал на оръжейния завод "Арсенал".

Няколко месеца по-късно 38-годишна работничка пък пострада тежко при експлозия в същия филиал на "Арсенал". Тя бе с ампутирана ръка, извадено око и множество рани от осколките.

През февруари 2014 г. 63-годишен мъж почина след взрив в мъглижкия филиал на "Арсенал" АД, известен като Завод 4.

Година и половина по-късно - на 1 октомври 2015 година, 15 души бяха изпепелени при взрив в завод "Миджур" в село Горни Лом.