Апелативният съд записа в мотивите си, че според доказателствата събрани до момента, може да се направи извод, че магистратът е извършил дори по-тежко престъпление от прането на пари, в което до момента е обвинен, съобщи БТА.

Защитниците му коментираха обаче, че не разбират този довод на съда. Освен това ако е извън ареста, Апелативният съд смята, че Вълков може да окаже влияние и върху свидетели. Заради това, че съществуват подозрения за извършени по-тежки престъпления и заради това, че е председател на съд, тричленният състав записа, че тези два довода водят до по-голяма укоримост на поведението и още по-висока обществена опасност.

В подкрепа на тази теза е фактът, че Вълков въвлякъл майка си в схемата, мотивираха се още апелативните съдии. Анонимен свидетел по процеса разказва как магистратът му споделил, че ще стане богат, ще има връзки с институциите и ще придобие недвижим имот. Свидетелят, който се смята за близък на магистрата, разказал пред разследващите как научил от Вълков, че си е купил пишещи машини, за да състави документи от средата на миналия век.

Един от напечатаните дори бил залят със зелен чай, за да изглежда така сякаш е съставен през 1955 г. При претърсване в кабинета на Вълков в Бургаския съд са намерени две пишещи машини и протокол от 1955 г. Като юрист е следвало Вълков да знае, че използването на фалшиви документи води до тежки последици.

Претенциите за дванайсетте декара към Приморско започнали още през 2007г., когато от мъж, представил се за Димо Ненков, наследник на Иван Габровски, е постъпила молба за възстановяване на имота в Районния съд в Несебър. Няколко месеца по-късно Окръжният съд в Бургас потвърждава решението за възстановяване на земята.
На 21 май 2009 г. между всичките наследници на Иван Габровски, сред които Ненков и майката на магистрата - Руска Вълкова, е сключен предварителен договор за същите 12 декара. Според документа Вълкова купува от роднините си целия имот. Няколко месеца по-късно от името на продавачите е пусната нова молба в съда, в която се иска предварителният договор да бъде обявен за окончателен.

За съдействие магистратът търси свой познат - адвокатът Иво Бинев, на когото дал подписаната молба от всички наследници и пълномощно също от тях. Адвокатът свидетелствал, че колегата му Вълков го убедил, че подписите върху двата документа са истински.
Експертизи обаче стигат до заключението, че исковата молба на Димо Ненков от 2007 г. и всички подписи на наследниците на Иван Габровски са фалшиви и не са поставени от тях. Междувременно магистратът потърсил агент за недвижими имоти в Бургас, чрез когото се опитал да продаде дванайсетте декара в Несебър. През март тази година се появил и кандидат купувач.

Основно действащо лице при договарянето е именно магистратът, а разпитвайки Димо Ненков и всички наследници без майката на Вълков, станало ясно, че техният баща никога не е имал имот в Несебър. Появилият се купувач е агент под прикритие, когото разследващите внедрили. Той се представил с името Драгомир Митрев.
Помагал му в схемата и друг негов колега под прикритие. Така на 31 март Драгомир Митрев като купувач подписал предварителен договор, че купува дванайсетте декара в Несебър срещу близо два милиона и 300 хил. евро. Тогава е заловен и магистратът.

Анонимният свидетел, който разказва за пишещите машини и зеления чай, всъщност е студентка на Вълков, която работела в Бургаския административен съд, след което е напуснала, разказа междувременно адвокатът на Вълков - Константин Симеонов, цитиран от "Фокус". Според него, явно са се създали някакви отношения, защото от нея тръгват нещата.