"Всеки убит в Афганистан невинен човек е един в повече. Съжалявам дълбоко за всеки убит или ранен невинен човек, включително в резултат на действията на" германския контингент, каза Меркел в началото на дебатите в Бундестага за участието на германски военни в многонационалните сили под командването на НАТО в Афганистан (ИСАФ).
Германският канцлер обеща изчерпателен доклад за смъртоносния въздушен удар, като наблегна колко важно за нея е да бъде изяснена цялата истина. В същото време Меркел отхвърли критиките срещу германския контингент в Афганистан по повод трагичния инцидент и отказа да осъди бомбардировката, докато не бъдат разпространени заключенията от официалното разследване. "Няма да замажем нищо, но няма да приемем каквото и да било прибързано осъждане. Отказвам да толерирам това, било то от Германия или от чужбина", подчерта тя. Меркел освен това подчерта, че присъствието на германски войски в Афганистан е необходимо за сигурността на Германия.
"Терорът дойде от там, а не обратното", подчерта тя в напомняне, че атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. са били организирани именно от тази държава. Германският канцлер призова за сключване през тази година на споразумение за прехвърляне на отговорността за сигурността на афганистанските власти. Афганистан трябва да покаже, че иска да поеме повече отговорност в тази област, изтъкна Меркел.
"Вторите президентски избори (в страната след свалянето на режима на талибаните в края на 2001 г.) бележат началото на отношения от нов тип между международната общност и Афганистан", аргументира се тя. Германският канцлер и британският премиер Гордън Браун призоваха в неделя до края на годината да бъде проведена международна конференция за тази държава, за да бъдат насърчени афганистанците да поемат отговорността за страната си, припомнят агенциите.
Меркел разказа, че е разговаряла по въпроса и с френския президент Никола Саркози, като тримата (с Браун) са се обединили около мнението, че в Афганистан започва нова ера. Необходимо е през следващите пет години да бъде постигнат съществен и качествен напредък, за да може международните сили да бъдат изтеглени малко по малко, подчерта тя.  
При въздушното нападение в афганистанската провинция Кундуз, извършено по заповед на германски офицер, бяха убити 56 талибани и 12 цивилни, посочва ДПА. Според други данни загиналите са над 100. Германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг призна вчера за първи път, че сред жертвите може би има цивилни. Преди това той твърдеше, че според информацията, с която разполага, жертвите са само талибани терористи. НАТО също призна за първи път днес, че сред убитите и ранените при въздушния удар има цивилни.
В Афганистан са разположени 4200 германски военни. Германският контингент е третият по численост, след американския и британския, в състава на ИСАФ. Въздушният удар в Кундуз превърна ролята на германските военни в Афганистан в основен въпрос в кампанията за парламентарните избори в Германия на 27 септември, отбелязват агенциите.
Проведено през юли тази година проучване на общественото мнение показа, че 61 процента от германците искат контингентът на страната им в Афганистан да се завърне у дома.