Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще говори по темата за газа в 11 часа днес, но това не стана, а подписването за цените се забави.
"Наложи се в 11 без 15 часа да разговаряме с президента Владимир Путин, но мога да кажа, че към този момент имаме над 20% намаление на цената на газа", заяви след това Борисов.
Разговорът е бил по инициатива на българския премиер, уточниха малко по-късно от Кремъл.

"Отстъпката от 20% включва и тези 11%, които страната ни получи през април тази година и важеше до 31.12.2012 г. Така реалната отстъпка за цената на газа, която правителството постигна днес, е малко под 9%. Цената пък е малко по-висока от тази, която плаща Германия, но тя е от стрините, която инвестира милиарди в руски газови находища. Сигурен съм, че това намаление ще се отрази и върху потребителите, но конкретно с колко и откога, ще реши ДКЕВР", каза още премиерът.
По думите му  договорената цена на синьото гориво е най-ниската за страна като България, която не инвестира милиарди в руските газови находища.

Точната базова цена по договора е конфиденциална, а и варира през годината в зависимост от цената на нефта. Тя най-вероятно ще бъде между 405 и 420 долара за хиляда куб.м, предаде БНТ. Според високопоставен правителствен източник,  България годишно ще спести от отстъпката повече от 300 млн. долара. Цената е и най-ниската възможна за страна, която няма съвместен газов бизнес с Русия, като Германия. За сравнение, цената на газа за Полша е 460 долара, за Сърбия - 490.

Алексей Милер и Михаил Андонов – изпълнителен директор на БЕХ, подписаха най-напред договор за окончателното инвестиционно решение за проекта „Южен поток” за България в присъствието на Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев. Така всички държави от проекта са взели окончателно инвестиционно решение. 
Договорът за цените на газа бе подписан в 12,30 часа.

"Искам да отбележа, че даваме най-ниската цена за страни от тази категория като България. Доставките ще са без посредници и договорът ще е за десет години", каза Милер.
"България настояваше за срок от шест плюс четири години. На шестата година ще имаме право да намалим количествата, за да включим целия местен добив", допълни Добрев и уточни, че цената е търговска тайна.
При промяна в конюнктурата ще има корекция на цените, каза още Милер.

Доставките по новия договор ще се осъществяват без посредници. Клаузата "купувай или плащай" по договора за доставка е променена. Количеството, което страната ни е длъжна да купува, е намалено от 90 на 80 процента от договореното количество за доставка, фиксирано на 2,9 млрд. куб. метра газ, посочи Делян Добрев.
Има техническа възможност за повишаване на количествата на газа, това повишение може да бъде изключително комфортно, обясни още Милер.

Добрев коментира, че приходите, които получаваме по съществуващата газопреносна система, ще продължим да ги получаваме най-малко в същия обем. Количества газ ще продължат и то с по-голям обем да текат и към Гърция, и към Турция, каза той. Министърът припомни и че България не е единствената държава, която участва в този газопровод, участват и италиански, немски, френски компании, за които ако не мине достатъчно газ през България, няма да стигне и до тях.
"Ясно е записано, че газопроводът ще се изплати за 15 години. Този въпрос не ни притеснява. По отношение на въпроса каква е транзитната такса и приходите, това ще бъде допълнително калкулирано. Имаме 15 години за изплащане на тръбата и 8% възвращаемост", изтъкна Добрев.

От Кремъл също приветстваха споразумението между БЕХ и "Газпром".
"Във връзка с подписания днес в София Протокол за окончателното инвестиционно решение за изграждане на газопровода "Южен поток" на територията на Република България Владимир Путин и Бойко Борисов дадоха висока оценка на руско-българското взаимодействие по въпроса за изпълнението на този важен международен проект", заяви пресслужбата на руския президент.

Шефът на „Газпром” потвърди и намерението концернът да строи газови електроцентрали в България. Проучват се три площадки в страната, отговори Милер

"Южен поток"

Премиерът Борисов посочи, че Европейската комисия стои зад изграждането на газопровода "Южен поток".
"Набуко" е също наш приоритет, за съжаление не се дава никаква гаранция
след колко години и откъде ще дойде газ по този газопровод, докато за "Южен поток" имаме гарантирани срокове - начало на 7 декември 2012 - край на 7 декември 2015 г.", каза Борисов. Той е категоричен, че няма да бъдат отпускани държавни гаранции за строителството на газопровода на българска територия.

Все още няма решение дали Борисов ще отиде в Русия за първата копка на проекта „Южен поток”.
"Имам официално писмо за 7 декември. Това, което говорихме с президента Путин, дали ще го направим с видеостени, дали ще се отиде до там, а той на 3 декември пътува за Турция... Не стои въпросът пред нас - кой кога и къде ще отиде. Мога веднага да отида, може той да дойде тук. Важно беше да направим това над 20% намаление на цените", каза премиерът.
"Отношенията са ни такива – посещения могат да се направят. Аз не съм ходил в Москва в последните три години, може и аз да отида, но е важно да има резултат", допълни той.

Вижте снимки от подписването на споразумението за "Южен поток"

Как България да постигне енергийна независимост? - Анкета