Милер посочи, че окончателното инвестиционно решение за морския участък на газопровода трябва да бъде прието на 14 ноември.
„Трябва да бъдат приети инвестиционни решения с България, Унгария, Словения и Сърбия. С Унгария, Словения и Сърбия това вече е факт. На 14 ноември планираме да подпишем окончателното инвестиционно решение за морския участък, на 15 ноември – за българския, а на 7 декември строителството ще започне”, каза ръководителят на „Газпром”, цитиран от "Фокус".

Проектната мощност на морския участък на газопровода, който ще преминава през Черно море, е 63 милиарда куб. метра газ годишно. За реализацията на сухопътната част на проекта са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

Днес Русия и Словения подписаха окончателното инвестиционно решение за строителството на словенския участък на газопровода „Южен поток”. Това стана след края на преговорите между премиерите Дмитрий Медведев и Янез Янша в Москва. Документите бяха подписани и от ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, от генералния директор на компания „Плинводи” Марян Еберлинц и заместник-директора на „Плинводи” Сара Изерник.
Освен това ръководството на „Газпром” и словенската компания „Комита” подписаха учредителните документи за съвместното предприятие „Южен поток Телеком”.

Янез Янша по-рано заяви, че проектът „Южен поток” е важен за редица страни от региона на Словения. „Европа се нуждае не само от диверсификация на източниците на енергоносители, но и на маршрутите за транспортиране”, каза словенският премиер.