Минимум вода имало в произведеното у нас пилешко
Водата и солиевите разтвори в птичето месо, което се произвежда у нас, са сведени до минимум, каза пред БНР д-р Райна Иванова от Агенцията по безопасност на храните. От Асоциация "Активни потребители" пък алармираха, че в някои пилешки продукти на пазара има над 20 процента вода и соли, пише в. "Сега".
Наредбата обаче важи за произведеното у нас пилешко месо, а не за вносното. Затова и бе атакувана в съда от Асоциацията на месопреработвателите. Заседанието на Върховния административен съд по жалбата ще бъде на 13 май. Председателят на асоциацията Илонка Аврамова заяви, че 30 български преработватели са спрели работа, изпълнявайки изикванията на наредбата.
Д-р Райна Иванова уточни, че съгласно европейското и националното законодателство има разрешени добавки, които могат да се влагат, колкото е необходимо. По думите й през миналата година в 16 от 96 взети проби от пилешко месо е установено завишено водно съдържание.
В същото време от Асоциация "Активни потребители" обявиха, че с тумблер и шприцове всяко парче месо може да "порасне" с до 65%. Според организацията пилетата се инжектират със саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума гуар и др.
От "Активни потребители" смятат, че наредбата не трябва да отпада и призоваха служебното правителство да постави интересите на българския потребител на първо място и да запази ограниченията за влагане на вода в пилешкото месо.