"Уикилийкс" стана известен с това, че помести стотици хиляди секретни документи за военната кампания на САЩ в Афганистан и Ирак.

Представител на сайта обещал пред московския вестник "Комерсант", че "руските читатели ще научат много нови неща за страната си", пише изданието, цитирано от БТА. Според Кристин Храфнсон, това ще стане "веднага щом приключим (. . .) с афганистанските и иракските книжа".

Още когато създаде "Уикилийкс", основателят му Джулиан Асандж информира с писмо потенциалните инвеститори, че "основна мишена на проекта ще бъдат деспотичните режими в Русия, Китай и Централна Азия", припомня всекидневникът. В момента обаче разделът от "Уикилийкс", посветен на Русия, не съдържа що-годе важни документи, отбелязва той.
 
"Уикилийкс" се надява да привлече вниманието на онези, които притежават секретна информация от Русия, пише "Комерсант". Храфнсон не скрила радостта си, че "китайците вече са реагирали" на инициативата на "Уикилийкс" за разобличаване на режима в страната им. Вчера китайски дисиденти обявиха, че възнамеряват да стартират сайт с данни за нарушения на човешките права в Китай, пояснява руското издание.