Осем души са подсъдими, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Сред тях е Ребека Брукс, известна в миналото като Кралицата на жълтата преса, нейният съпруг Чарли и бившият директор на отдела по връзките с обществеността в канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън - Анди Коулсън.

Осемте подсъдими твърдят, че са невинни. Те са обвинени в:
  • незаконно прехващане на съобщения,
  • корупция на чиновници с цел получаване на сензационни информации,
  • укриване на доказателства.
Трите обвинения могат да им донесат тежки присъди. Очаква се съдът да се произнесе по въпроса след 4 од 6 месеца.

Ребека Брукс и Анди Коулсън са ръководели последователно "Нюз ъв дъ уърлд". Смята се, че изданието в периода 2000 - 2006 г. е подслушвало телефоните на 600 души, сред които редица знаменитости като Пол Маккартни и Хю Грант, кралски особи, роднини на жертви на войните в Ирак и Афганистан или на жертви на престъпления.

Ребека Брукс първо започва работа в изданието като секретарка, но с рекордна скорост се изкачва в йерархията на изданието, а после и на компанията Нюз интернешънъл, британския клон на медийната империя на Мърдок.

Тя и съпругът й са поддържали приятелски отношения с премиера Дейвид Камерън, който пък нае Коулсън в екипа си още през 2007 г.

Арестът на Ребека Брукс>>

Сред петимата други обвиняеми са висши ръководители на закрития таблоид, бивш кралски кореспондент, бивш шеф на отдела по сигурността на вестника и бивша асистентка на Брукс.

Случаят породи дебат за етичните правила в журналистиката. Трите основни политически партии на Великобритания предложиха създаването на нов регулатор, който да има по-строги правомощия.

Случаят доведе и до оставки по върховете на Скотланд ярд.