Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на германски медии.

Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени.
Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори.

ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Партията имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Социалдемократите получават и министерството на финансите.

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи. Мартин Шулц смята да се оттегли от поста си начело на ГСДП и може да бъде заменен от Андреа Налес - сега председател на групата на социалдемократите в Бундестага.

Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС).

Християндемократическият съюз получава министерствата на икономиката и на отбраната. Християнсоциалният съюз получава и министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен пред обществеността.

Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година, припомня БТА. Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум сред членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март.