Събитието беше организирано от официални мюсюлмански организации с цел да се подчертае, че повечето вярващи отхвърлят идеологията на групировката и бруталните й действия в Сирия и Ирак.

Айман Мациек, председателят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия, заяви че протестът е насочен и срещу расизма и нетолерантността изобщо, посочвайки неотдавнашните нападения срещу джамии и синагоги в Европа.

Германската прокуратура съобщи, че един мъж и две жени са били обвинени в подкрепа за "Ислямската държава".

Главната заподозряна, Каролина Р., има полско и германско гражданство. Тя е омъжена за член на групировката "Ислямска държава" и е обвинена, че през октомври чрез посредник е доставила на групата видеокамери и аксесоари на стойност 1100 евро за заснемането на пропагандни записи.

Скоро след това тя посетила лично Сирия и доставила 3 камери и пет хиляди евро в брой. След връщането си през септември изпратила още шест хиляди евро. Част от тази сума била събрана с помощта на другите двама обвиняеми, германските граждани Ахмед-Садик М. и Дженифер Винченца М., и двамата на 22 години. Фамилиите на обвиняемите не се съобщават в съответствие с германските закони./