От вечерта на 13 септември Германия въведе контрол по границата с Австрия, за да ограничи потока от бежанци. Това стана само ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на 120 000 бежанци в Европа.

Служителите на реда проверяват всички автомобили и пътници. Те спряха трима сирийски бежанци на граничния контролно-пропускателен пункт във Фрайласинг и им наредиха да останат настрана, докато властите решат какво да правят с тях.
"Искаме да отидем в Германия", каза единият от сирийците пред АФП, цитиран и от БТА.

Вижте снимки >>

Днес германската полиция заяви, че е засилила присъствието си и в райони по границата с Белгия и Люксембург, предаде ТАСС. Представител на органите на реда каза, че става дума за избирателни проверки по шосетата и железопътните линии.
По думите му не е наложен пълен контрол.

Изправена пред притока на десетки хиляди бежанци, Германия на практика преустанови действието на Шенгенското споразумение за свободно движение, което обаче позволява такива мерки при извънредни обстоятелства.

Вътрешният министър на германската провинция Бавария Йоахим Херман коментира, че временният граничен контрол може да остане в сила поне няколко седмици, съобщи Ройтерс.

Повечето пристигащи в Германия бежанци преминават през австрийската граница и влизат в Бавария.

"Необходимо е да имаме по-строг контрол тук като цяло, защото през последните няколко дни установихме, че тук мнозина от пътуващите в действителност не са бежанци. През последните няколко дни се разбра, че нещата минават успешно, ако всички твърдят, че са сирийци", заяви Херман.

Германската полиция съобщи, че откакто е бил въведен граничният контрол, е арестувала на границата с Австрия около 30 контрабандисти и 90 мигранти.

Франция и Германия ще настояват за въвеждането на контролни центрове по границите на ЕС, за да може Европа да наложи спазване на границите си, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Словакия и Чехия въвеждат граничен контрол

В резултат на обявеното от Германия временно възстановяване на контрола по границите й с Австрия, Словакия въведе временен контрол по границите си с Австрия и Унгария", се казва в днешно комюнике на словашкото МВР. По словашките граници ще бъдат разположени още 220 граничари, допълни ведомството, отбелязвайки, че обстановката се наблюдава непрекъснато и съгласувано от унгарската, чешката и австрийската полиция.

Снощи Чехия също обяви, че възстановява временно контрола по границата, а днес това направи и Австрия.

Словакия, Чехия, Унгария и Полша отказват да приемат задължителните квоти за разселване на мигранти, определени от ЕК.

Контрол и по австрийската граница

Австрийският канцлер Вернер Файман съобщи на пресконференция във Виена, че в изпълнение на молбата на вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер 2200 войници застават на граничните пунктове, за да оказват помощ на полицейските служители в овладяване на бежанските потоци.

Войниците ще контролират влизащите и ще оказват помощ на нуждаещите се. Контролите на австро-германската граница са ясен сигнал от страна на Германия, отбеляза канцлерът.
Файман допълни, че Австрия не затваря границата си.

В телевизионна дискусия късно снощи министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че Австрия ще трябва да се ориентира по Германия и също да въведе граничен контрол, за да бъдат избегнати "опустошителните последствия".
В противен случай само след няколко дни Австрия е застрашена от тотално претоварване на системите, заяви Курц.

ЕК: Затваряне на граници при две условия

Държавите от Шенген имат две възможности да затворят границите си временно, заяви днес на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

При извънредни събития държавите могат да въведат гранични проверки за първоначален срок от десет дни. Ако е необходимо, на всеки две седмици те могат да удължават срока на граничния контрол, но не по-дълго от общо два месеца.

При предвидими събития държавите от Шенген могат да възстановят граничния контрол първоначално за 30 дни. Ако е необходимо, този срок може да бъде удължен до най-много половин година, поясни говорителят.