Министрите на вътрешните работи на 28-те се събират на извънредна среща в 15 ч. (16 ч. българско време). 
Дипломати обаче съобщиха, че постоянните представители на страните членки, които са разговаряли цяла вечер снощи, не са успели да намерят изход от задънената улица, предаде БТА. Те се събират отново тази сутрин. 

За да бъде утвърдено предложението на Европейската комисия, то трябва да получи подкрепата на 55% от страните от ЕС (16 от общо 28 държави). Другият начин за постигане на необходимото мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на сто от цялото население на Общността.

Според предложените квоти България следва да приеме още 1600 бежанци, освен 500-те души, за които бе постигнато съгласие в Съвета през юли. Всички тези чужденци са пристигнали от Сирия или Еритрея в Гърция, Италия и Унгария.
Властите в трите страни ще определят кои бежанци - в коя от държавите да бъдат пратени, предвижда още предложението, съобщи БНР.

Според официално досега заявеното, българското правителство е готово да приеме задължителните квоти, макар и с резерви за критериите, по които се формират.

Други централно- и източноевропейски страни обаче все още се против предложението, подкрепено от Германия и Франция. Унгария (въпреки, че се предлага облекчаване на бремето й), Чехия и Словакия отказват да приемат задължителни квоти за вътрешно разселване в съюза на 120 000 бежанци, а резерви имат и трите Балтийски републики.

Полша също заявяваше, че не желае, но последните дни правителството, което е от партията на председателя на ЕС Доналд Туск, смекчи позицията си.

Словакия ще наложи вето на всякакво решение за задължителни квоти за разселване на мигранти в страните от Европейския съюз на утрешната среща в Брюксел на министрите на вътрешните работи и правосъдието, заяви в Братислава словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс и БТА.
"Чиновниците от ЕС са откъснати от действителността. Нарушават се основни правила, които винаги са се спазвали", каза той.

В програмата за днешното заседание се посочва, че министрите ще обсъдят:
  • политиките за предоставянето на убежище в ЕС;
  • управлението на границите;
  • връщането обратно на онези чужденци, които не са получили статут за пребиваване;
  • борбата с каналджиите;
  • свободното движение в Шенген.
Предупреждения за последствия за "новите" в ЕС

Отказът на някои държави от Централна и Източна Европа да сътрудничат конструктивно с Европейския съюз по въпроса с бежанците може да има последствия, предупреди министърът на външните работи на Люксембург, страната ротационен председател на ЕС, Жан Аселборн, цитиран от ТАСС и БТА.

В интервю за днешния брой на френския вестник "Фигаро" Аселборн обърна по-специално внимание на позицията на Унгария, която според него е "излязла от играта", отказвайки да участва в преразпределянето на бежанците в държавите от съюза.

"Унгария, това е най-актуалният проблем, нейното поведение е трудно за разбиране", отбеляза той, като в същото време даде да се разбере, че "във всеки случай, ние няма да преразгледаме (плана с бежанските квоти) само защото (унгарският премиер) Виктор Орбан е против".

Става въпрос за европейска солидарност, подчерта Аселборн, като отбеляза, че "старите" страни членки на ЕС са направили много за "младите" - като се започне с разпадането на Съветския съюз и се стигне до Украйна.
Ако в необходимия момент няма взаимност, това може да има последствия, предупреди той, без да навлезе в подробности.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?