Вчера Иванов обяви оставката си в парламента заради отказа да бъдат потвърдени промените във ВСС, постигнати през юли с "историческия компромис", а днес разкри още от причините да го направи.

"Благодарен съм на премиера Бойко Борисов, че винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с главния прокурор. Това беше видимо през цялото време и ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него. Очевидно, че в България главният прокурор може да обърне нагласите в Народното събрание и желанието му да се превърне в закон", каза Христо Иванов пред Нова телевизия.

На въпрос защо тогава не се е отказал да прокарва съдебната реформа по-рано, той отговори, че с екипа му са били длъжни да опитат да доведат нещата докрай и не е било негова работа да пита премиера защо е така.

"Не задавам въпроси, задавам отговори. Очевидно е, че съмна без петел, но денят е доста мрачен", добави министърът, който остава на поста, докато бъде избран негов наследник.

Иванов директно обвърза случилото се със скандалните записи от "Яневагейт". 
По думите му от момента, в който е настоял твърденията в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова да бъдат проверени, срещу него е започнала доста сериозна пропагандна война, в която не е получил никаква подкрепа.

"Правителството беше изправено пред сериозен избор - това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и в този смисъл това беше тест имаме ли се антикорупционна воля. Но сами видяхте колко души от управлението изобщо излязоха и взеха отношение. Премиерът очевидно трябваше да балансира между различни политически и икономически интереси - и така му е излязло уравнението", каза още Иванов.

Той беше категоричен, че от всичко това е станало, че управлението прави избор, но това не е неговият избор и няма да участва в замитане на такива твърдения.

Иванов отрече твърденията, че Румяна Ченалова е започнала да говори в негова полза и изтъкна, че няма как да бъде заподозрян, защото лично е предложил тя да бъде дисциплинарно уволнена. И допълни, че няма как някой, замесен в този скандал, да е напълно чист. 

По думите му, когато някой разполага с ресурса на "цялата Пеевска преса, може да твърди каквото иска през цялото време" и добре са е видяло "цялото малоумие на тези опорни точки". 

Иванов директно обвини Сотир Цацаров, че вместо да започне веднага сериозна проверка на записите, той първо е обяснявал, че те са незаконни, а след това директно е казал кой няма да бъде проверяван.

"И когато този, който няма да бъде проверяван, е самият той – това е двоен проблем", подчерта министърът в оставка.

Той каза още, че най-накрая, "с чудовищно нежелание", след огромен натиск и "невероятни патаклами", в навечерието на идването на експерти от ЕК са започнали имитации на проверка. 

Според Иванов, след като е видял, че близо 180 депутата са се отметнали от своите подписи и завиват в друга посока - към върховенство на главния прокурор, му е станало пределно ясно, че е нямало да може да прокара и Закона за съдебната власт.

Той допълни пред БНР, че още преди да бъде гласувана в пленарната зала, е било ясно, че поправката за квотите във Висшия съдебен съвет няма да мине:

"Преговорите, които се водеха и тази част от тях, които аз видях, усилията от страна например на Радан Кънев, показаха ясно, че е било взето политическо решение и то е в полза на този резултат, който видяхме. Той не е резултат от невъзможност да се гласува иначе".

Иванов отново подчерта, че главният прокурор има абсолютно безконтролна власт и когато тази власт не е обвързана с отчетност, много лесно може да се превърне в политически и властови ресурс.

"За мен е ясно, че влиянието, което има главният прокурор в процеса на взимане на решение в парламента е огромно. Дали това е заради конкретни зависимости или просто страх, защото то е видимо как страшно много хора в парламента изпитват страх да влязат в дискусия за правомощията на главния прокурор и дали тази безконтролност е оправдана и търпима в едно демократично устройство", коментира Христо Иванов.

Преди дни премиерът заяви, че столът на правосъдния министър е стабилен, но той си го клати непрекъснато, влизайки във войни. Вчера Бойко Борисов прие веднага оставката му.

bTV съобщи и показа кадри, че по времето, когато Иванов обявяваше, че напуска поста, лидерът на ГЕРБ е бил на мач на своя отбор "Бистришките тигри".

Снощи се проведе протест срещу орязването на промените в Конституцията, за тази вечер също се организира демонстрация пред парламента.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Нарушава ли се разделението на властите?