"Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”, това е обида към останалите парламентарни групи в парламента",  обясни премиерът в  „Панорама” по БНТ.

Той изтъкна, че това не може да се случи така.

"Аз не съм си позволил да кажа, че аз съм гаранта. Всяко едно действие го обяснявам с това, че имаме парламент на първо място”
, подчерта Борисов.

Той даде за пример здравния си министър Петър Москов, който „обиколи всички парламентарни партии” и „всички неща му се случват в здравната реформа”. Подобна била и ситуацията с вицепремиера Ивайло Калфин.

"Вместо всеки ден да обясняваме колко е важно всички ние да потвърдим тези 180 гласа, да направим крачка напред, дори с повече стъпки. Вместо да търсим обединение излизаме и казваме – само този може да я направи. Всички са ми мили, но молбата ми е в този размирен свят да не си позволяваш за всяко нещо да се плаши, дали е АБВ, ДБГ, ДСБ, РБ, че ще излязат от управление. И какво ще се случи?”, попита премиерът.

Борисов не даде отговор на въпроса дали ще има смени в кабинета.

По-рано депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов заяви, че ако Христо Иванов бъде сменен, ДСБ ще напусне управляващата коалиция.

Непрекъснатите боричкания в Реформаторския блок не дават възможност на опозицията да се изяви, смята още Борисов.
"Аз дори не мога да ги разбера", каза още Борисов.

Повод за думите на Борисов са критиките към другия член на кабинета от РБ - министърът на образованието Тодор Танев, които дойдоха от самите реформатори.
Самият Танев обаче заяви в петък, че оставка ще си подаде, само ако премиерът му я поиска.

Добри оценки отвън

"Оценките, които идват за България, за правителството, са повече от добри. Думите на Дейвид Камерън още веднъж препотвърдиха това, което и преди година казахме, че трябва да направим правителство, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си поставим приоритетите", каза премиерът Бойко Борисов по повод визитата Камерън у нас.

В петък Борисов и Камерън посетиха българо-турската граница заедно с британския министър-председател Дейвид Камерън, когото лично вози „на джипката, за да разгледа планините по-хубаво”.

"Камерън си отиде с впечатления - едно е да ти разкажат, друго е да видиш. Той го почувства, защото вятърът и калта са еднакви са всички", коментира премиерът

"Дейвид ми е приятел, толкова години вече работим заедно, не става дума нито за погалване, нито за похвала. Ние сме си свършили работата", каза още Бойко Борисов.

България не е страна в конфликта Русия-Турция

"Ние не сме страна в този конфликт",  каза премиерът в отговор на въпрос, когато Русия и Турция се карат възможно ли е да сме добре и с единия и с другия?

Премиерът Борисов изтъкна, че България е свършила работата си така, че вече от руска страна ние нямаме провокации:„Те разбраха, че ние сме сериозна държава, със сериозни ангажименти в НАТО и ЕС и не е редно да ни провокират”.

Той бе категоричен, че с нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвкава и добронамерена политика, сме изключително добре поставени.

Шанс за газовия хъб

На въпрос би ли признал, ако от руска земя са дошли атаките в изборния ден, Борисов отвърна, че говори само за неща, за които е сигурен.

Знам, че имаме голям шанс да направим газовия хъб в България и да гарантираме диверсификацията на българския пазар, заяви премиерът.

"В ситуацията, в която се намират Русия и Турция, аз виждам реален шанс", каза Борисов.

Той бе категоричен, че "Южен поток" е затворен. "Корупционните схеми и това, заради което падна "Южен поток" просто няма да съществуват", добави той.