В неделя предстоят отворени вътрешни избори на Синята коалиция, а миналата седмица премиерът Бойко Борисов по повод отказа на ДСБ да подкрепят финансовия пакт каза: „Подобен пакт и подобни мерки са присъщи само на истински десни партии, а не на ДСБ".

На 12 юни един срещи друг ще се изправят кандидатите за президент Румен Христов (СДС) и Светослав Малинов (ДСБ) и кандидатите за кмет на София Прошко Прошков (ДСБ) - Владимир Кисьов (СДС).

"ГЕРБ е статуквото, БСП - миналото, ние носим промяната", заяви Малинов, цитиран от БТА.
Прошков, който е кмет на "Лозенец", на свой ред обяви, че амбицията му е да прекрати управлението на Борисов и "неговите марионетки" в София. Той включи в т.ч. и издигнатия от ОДС бивш градоначалник Стефан Софиянски, който по думите му, няма морално основание да се кандидатира отново.
Целта, според Прошков, е да се разсеят гласовете в дясното политическо пространство.
Той подчерта, че кандидатите и на БСП, и на ГЕРБ са сериозна конкуренция и добави, че десният съюз разчита и търси подкрепата на всички демократично мислещи, на улицата.

Меглена Кунева е кандидат на тройната коалиция. Тя е толкова "силна", колкото "силна" е тройната коалиция. Така Иван Костов коментира номинацията на Меглена Кунева за президент. По думите му това ще се докаже, когато се види кой на практика стои зад първия български еврокомисар.
"Един президент като Георги Първанов може да направи само едно нещо и то беше тройната коалиция. Това е неговото политическо дело", каза още Костов, цитиран от БГНЕС.