Това заяви в предаването "Неделя 150" Меглена Кунева, бивш български еврокомисар, политически съветник на еврокомисаря по транспорта Сийм Калас и председател на борда на Европейския център за политики (ЕЦП) - неправителствена организация, която работи като мозъчен тръст за ЕК, във връзка с евентуалната й кандидатура за президентските избори в края на годината.

"Ако успеем да направим профила на следващите 5-10 г. за България, тогава мисля, че един сериозен политик може да каже може или не може и до каква степен може да се захване с една задача. Това за мен би било много важно, за да взема решение. Не ме е страх, не ме е страх от страха, не ме е страх от участие в изборите, страх ме е от неяснота. И ако тази яснота я има, тогава би ми било много по-лесно да кажа какво бих направила аз", каза Кунева. Тя посочи, че очаква обсъждане, интеграция на обществото и би работила за тази интеграция на България отвътре. "Ако видя, че има шанс това да се направи с уменията, които аз съм придобила, то тогава ще кажа под каква форма и дали бих могла да участвам", обясни председателят на борда на ЕЦП.

Относно влизането на България в Шенген, Кунева коментира, че от България не излиза сигнал навън, че това е национална цел. "Всъщност ние така и не успяхме да отговорим на въпроса за какво на нас, гражданите, ни е необходим Шенген", отбеляза председателят на борда на ЕЦП.

От проучване на социологическата агенция "АССА-М", представено днес, стана ясно, че 48% от българите не знаят какво е Шенген.