Това решиха депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията на извънредно заседание днес, съобщи "Фокус". Според тях има конфликт на интереси по случая с хонорара на Доган за проекта "Цанков камък".

Ахмед Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури, е основният извод в доклада на парламентарната комисия, съобщи "Дарик радио". Докладът за хонорара отива във ВАС с три гласа "за" - на Димо Гауров (Синята коалиция), Николай Коцев (ГЕРБ) и Валентин Николов ("Атака"), добавя БГНЕС.

Днес заседанието на комисията бе свикано по молба на премиера Бойко Борисов". Вчера липса на кворум провали заседанието, а шефът на комисията Димо Гяуров съзря в това "политически уговорки".

Според доклада, Доган не е обявил конфликт на интереси след сключването на 4 договора за научни разработки по хидроенергийни проекти с Института за строителство и минно дело. За работата си той е получил 1,5 млн. лева хонорар. Без удържаните данъци това са 1 955 830 лева.

Днес заседанието на комисията бе открито за медиите. Камен Костадинов от ДПС, който вчера напусна заседанието, се опита да убеди депутатите в невинността на лидера си или поне да отложат комисията за след лятото, но не успя, предаде "Дарик радио".

Според експертите към комисията Елиана Масева и Елеонора Николова, нарушението на Доган е за недеклариране, финансова зависимост към частен субект, съобщи "Фокус".

По думите на Костадинов не е извършена цялостна проверка по случая, не е бил направен анализ как са се движили държавните поръчки на „Минстрой холдинг” преди и след 2005 г., когато Доган и ДПС стават мандатоносител. Костадинов посочи, че договорните отношения за консултантска дейност са преди 2005 г.
Консултантският договор е приключил през декември 2008 г, а законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси влиза в сила през 2009 г., каза Костадинов.
Елеонора Николова обаче обясни, че основната сума по договора с Доган е преведена през февруари 2009 г., когато публичните лица е трябвало да декларират доходите си.

Според Костадинов, юридическите мотиви в доклада липсват или са изключително слаби, а въпросът се радикализира от Гяуров, който е превърнал комисията в конвент.

Поемам пълната политическа отговорност за своите действия и бих поел всяка една вина, ако моите действия доведат до това безобразията в България през последните 20 г. да свършат, каза в отговор на обвиненията Димо Гяуров, цитиран от БТА. "Истината е, че г-н Ахмед Доган ни играе по главите 20 години", цитира го БГНЕС.

Решението на Комисията за борба с корупцията за хонорара на лидера на ДПС  премиерът Борисов коментира по-късно с думата „чудесно”. Той обясни, че се е намесил за днешното свикване на комисията в качеството си на председател на ПП ГЕРБ, защото е прочел в електронните сайтове изказване на Гяуров, че ГЕРБ и БСП пазят Доган, цитиран от "Фокус". Премиерът не се бъркал в работата на институциите, това обаче не се отнасяло, единствено когато се "касае за политиката на партията".