Тя участва в среща с директори на болници в страната и представители на Българския лекарски съюз, съобщи Дарик радио. Борисова даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40 до 60-годишна възраст. По думите й "наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването".
"След 10 г.ще ни лекуват баби и дядовци", предрече министърът.

2/3 от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница, съобщи още тя. Според нея това означава, че личните лекари не си вършат работата. По думите на Борисова, всеки четвърти българин е влизал в болница.

"47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29", коментира тя. По думите й здравната реформа цели да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

"Принципите за преструктуриране на болничната помощ са болниците да разполагат с три типа легла - терапевтични, педиатрични и неврологични. Трябва да укрепим извънболничната помощ и голяма част от дейностите трябва да се изнесат извън болниците", смята Борисова.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, професорката обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и станала администратор, защото със съпруга си вечер след работа си разказвали колко са неудовлетворени от професията. По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо ще се случи в болничната помощ до края на годината. През 2011 г. пък ще се мисли за електронно здравеопазване и здравно-осигурителната система, увери Борисова.

"Болничните структури, на които им предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 млн. лева. Oт тях 147 млн. лева са за общинските болници, а останалите за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия", съобщи тя, цитирана от БТА.

Със 106 млн. лв. ще се намалят средствата за Министерството на здравеопазването, но това няма да засегне лечебните заведения и качеството на медицинската помощ, каза на свой ред председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов.
Парите ще се икономисат от инфраструктурни проекти, консултантски договори и предвидени съкращения от обединяването на регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве с районните центрове по здравеопазване. По думите му ще се икономисат всички "паразитни" разходи.

Пред директорите на болници Иванов каза, че е внесъл в Народното събрание предложение за увеличаване на средствата за лекарства с 26 млн. лв.