Коментари - Две трети от пациентите прескачат личния лекар | dnes.dir.bg
назад

Две трети от пациентите прескачат личния лекар

Статистиката сочи, че 14% от всички лекари в България са в пенсионна възраст, съобщи здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.

Обратно в новината

Коментари - Две трети от пациентите прескачат личния лекар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До Г-жа Министърката: Уважаема Г-жо Министър, Ако наистина сте запозната със ситуацията в българското здравеопазване, тогава би трябвало да знаете някои факти. Пациентът с инсулт има право на 3 /три/ дни болнично лечение по клинична пътека. /Максимум една седмица при по-тежките инсулти/ След това безпомощния човек се изписва в дома с катетър, и назогастрална сонда, често е с псевдобулбарна парализа. Той се предоставя на грижите на семейния лекар и близките си... Естествено пациентът развива уроинфекция, пневмония, стига да бъбречна недостатъчност. В повечето случаи този човек е обречен. Но , както беше казал един "велик" управник: "Има човек-има проблем, Няма човек- няма проблем".* Мой пациент с рязко настъпила промяна в неврологичния статус и констатирана амбулаторно бъбречна недостатъчност, бе хоспитализиран в МБАЛ " Александровска" След три дни бе изписан /толкова била клиничната пътека/, като мнението на консултанта - невролог е, че състоянието позволява да бъде поет по-нататък от семейния лекар! Същия ден ние с близките решихме и направихме платен скенер на главата - установи се тумор в главния мозък... Пациентът вече е опериран / благодарение на лични връзки/ и поне неврологичния статус се нормализира. Не ми се мисли какво ни чака оттук нататък - мен, неговия лекар и близките му. Защото вече имам опит с Онкологичната болница, откъдето върнаха мой пациент преди време с пожелание да си "завра" някъде направлението за лечение по клинична пътека. На пациента ми, който вече не е между живите, там "лекар" беше заявил в прав текст: " Клиничната ви пътека господине, е до съседния банкомат".......

До "запознат" 24.06.2010 20:17 "Джипитата-те са просто ненаситни,а са най-нисшата прослойка на лекарското съсловие.В повечето случаи са некадърни и некомпетентни ,а се мислят за богове.Освен това са умишлено толерирани от здравната каса.Вие не знаете,но аз да и ще ви кажа какви суми получават джипитата месечно.Джипи с около 1000 пациента -2700-3000 лева месечно" * Запознат си с на баба си хвърчилото... С 1000 пациенти могат да се докарат не повече от 1000 лв. месечно. От тях общите разходи ще бъдат поне 600 лв/ ако наистина си запознат / След това трябва да намериш пари да платиш заплата /дори да е най-скромната/ и осигуровки на медицинската сестра. Всичко , което остане, халал да ти е, запознати мръснико. Между другото, аз съм лекор с 26 години стаж, преминал през всички нива на здравепазването, с две специалности, но имал неблагоразумието да повярва на "реформаторите". Затова сега ми е хак да чета писанията на низки човечета като тебе. Но за всичко един ден се плаща. И ти непременно ще попаднеш в ситуация, когато животът ти ще зависи от някой " некадърен и некомпетентен" като нас.

Баба Ана се нареди - навлезе в години и смени лекарската практика с министерска. А останалите 50, 60 годишни лекари и сестри, какви да станат, за да не са в болниците? В такъв случай да променят пенсионната система и да ги пенсионират на 40! И колкото останат в системата, толкова!

Във връзка с реформата в здравеопазването, предлагам за яснота и безотказна работа по всички направления , да се въведе само една- единствена клинична пътека за всички пациенти - от банкомата до лекарския кабинет!

Една онкоболна ви казва, че българските лекари ще "врят в казана", а ако аз съм наблизо ще хвърлям дърва с най-голям кеф!Няма друго такова съсловие, безсърдечно, крадливо, корумпирано, на което ама изобщо не му пука за човека отсреща.Няма да ви кажа как очевадно крадат дори в онкоболниците - влизаш сутринта, излизаш следобед, но си хоспитализиран за два дни... Храна, спане, консумативи, направлението за хоспитализация е за два дни...Това е всеки път на хемотерапия, хората са стотици на ден само в една болница...Можете ли да смятате?

Kъм "един::Защо не вземате Господине пари за тези прегледани 8010, ами всеки месец Ви дажат за всичките записани при Вас?Крайно време е да бъдете като стоматолозите.Тогава пациентът ще прецени дали винаги ще идва при Вас и Вие ще му бъдете истински личен лекар,или ще си намери друг.Сега по задължение трябва да избере някой.А те всички са едни и същи,защото пациентите (приходите) са им в "кърпа вързани"

Аз съм много съгласен с теб - да не се чака от касата, а да се получава за преглед. Ето я моята сметка: 8010 прегледа по 30лв. - 240300лв. до м. юни или по 40050лв. на месец! Хайде сега тичай да се отпишеш от НЗОК, после аз и всички мои колеги ще си прекратим договорите с НЗОК и реформата ще свърши, преди да е започнала...

Г-жо Министър,общоизвестна практика е че когато даден специалист се провали като такъв в практиката си става администратор или министър.А що се отнася до "бабите и дядовците",които ще ни лекуват-моля не плюйте по новата пенсионна реформа и по работата на другите Ваши колеги министри.Защото иначе нещо играта загрубявя и замирисва на двойни стандарти-от Ваша страна са баби и дядовци,а от друга напълно работоспособни и още е рано да се пенсионират.Кое е вярното?

ами те са само паразити ... само парите ни обират. Всеки път се обяснява как нямяло талони за направление.За медицинско за работа ми искаха 10 лева?!?! Гадно племе са, не само те, ами всички лекари. Некадърници и убийци

Госпожа министърката просто прелива от мъдрост... Ами вземете и покажете как става, премъдра госпожо. Поработете като общопрактикуващ лекар поне един месец и покажете как се вършат нещата. Да знаете само как ми се иска да Ви гледам сеира сред батака, който саздадоха умници като Вас. Господи, имай милост. Откъде ни ги изнамираш такива екземпляри?

Ами много ясно, че ще прескачат личния лекар!!!! Тъйли не ви стана ясно тиквени глави, че тоя "личен лекар" е никуму ненужен!!! Нужен е единствено и само на себе си - да получава пари без да върши нищо!!! МАХНЕТЕ ГИ ТИЯ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ НАЙ-СЕТНЕ - ОМРЪЗНА НИ ДА ХОДИМ КАТО МАЙМУНИ НАСАМ НАТАМ, ЗА ДА СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРАТА!!!! После не стигали парите - че как да стигат като ги раздавате както ви падне бе говеда!!!!!!!!!!!!

Никой ли не се запитва, как така започнаха да се търсят лекари в Западна Европа? Защо местните не учат за лекари, та опряха до българи, румънци и други индийци? Защо всеки втори завършва бизнес администрация, паблик рилейшънс, маркетинг и реклама и други тинтири-минтири "професии"? Защото съотношението натоварване по време на следването и практиката към заплащането вече не е атрактивно за Ханс или Джон Смит. С доста по-евтин колеж и по-малко натягане и отговорност на Запад можеш да печелиш като лекар...Та за реформата в БГ здравеопазването - тя започна и свърши с личните лекари. Хубави или лоши - това е, така трябва да бъде. Средно ОПЛ -то "носи" вкъщи 1000-1500лв. Според мен са малко, но все пак България е родена в криза...Къде обаче са специалистити в поликлиниките и болниците? Когато те започнат да "носят" вкъщи съответно минимум 3000 - 5000лв., за 8 часа работа, тогава ще повярвам, че реформата е успяла. Откъде ще дойдат парите? Дали плаща каса, фонд, застраховател или на пациента бабата, въобще не ме интересува! Аз съм учил да търся чужди тела в бронх, това мога и го мога добре. Така че, мои драги, времето на лозунгите от типа "...да правим реформа, пари няма, действаите!", мина и замина! Или ще има богати и спокойни български лекари, или след няколко години ще обяснявате на д-р Вувузулов от етноса хуту : "...мен много ох лявото крак, не това - горното крак..."

Ами докторе,ти в Англия или някъде като идеш ще си същият такъв др.вувузулов от БГ. и ще звучиш на чужденците не по-различно от хуту доктора, и надявам се не подценяваш колегите си от други страни.А затова колко лесно се реализират в чужбина бг др.ите-не бъди така сигурен въпреки че има такива.Успех в България.

Уважаеми Радж Капур, аз в Англия и Индия не ходя, заради съответно лошото време и фекалиите по улиците...Предпочитам други туристичиски дестинации за почивка и въобще не ме интересува как звуча на чужденците тук и там, защото в тези случай за мен те са просто обслужващ персонал...

Джипитата-те са просто ненаситни,а са най-нисшата прослойка на лекарското съсловие.В повечето случаи са некадърни и некомпетентни ,а се мислят за богове.Освен това са умишлено толерирани от здравната каса.Вие не знаете,но аз да и ще ви кажа какви суми получават джипитата месечно.Джипи с около 1000 пациента -2700-3000 лева месечно/Тук влизат пуснатите фалшиви профилактични и диспансерни прегледи/Това само от здравната каса,отделно фалшиви болнични,здравни книжки,удостоверения от 10 лева нагоре.Защо от здравната каса се правят ,че не виждат как лекарите джипита крадат касата и пациентите си-пускат фалшиви профилактични и диспансерни прегледи ,лъжат данъчните,като представят фалшиви фактури за обзавеждане на кабинетите,за командировки,за гориво и т.н.Да не говорим колко пари на ден получават от потребителска такса.Най-лошото е ,че са бездушни,състоянието на пациента въобще не ги интересува,важното е да оформят документите ,за да им бъде платено.Имам едно предложение -нека за няколко дни в кабинетите на джипитата да останат само по един човек компютърно грамотен за да раздава направления и МДД и да видите ,че липсата на тези некомпетентни лекари няма и да се усети-те са просто гара разпределителна.Не може едно джипи да взема толкова много пари,а хирурзите,които стоят на крак с часове в операционната и треперят над човешкия живот да вземат в пъти по-малко.Защо ?Нима така се възнаграждава некомпетентността в тази държава?

Абсолютно вярно!!! Браво!

министър - необходим е политик няма значение дали е лекар ,ако е като Борисова по добре да не е.

Хм! Баща ми е 70 годишен пенсионер. Цял живот е гледал и оперирал болни. До ден днешен съседи и приятели се обръщат към него с "докторе". Доживя, човекът МИНИСТЪРКАТА на здравеопазването да изрече пред медийте, че възрастните му колеги са баби и дядовци. Възпитание? Колегиалност? Уважение? Не. Срам! Голям срам...

тоя орел с ориз и дърта миришеща на пръст скучуба???

Решението е в ел.здравна карта на ко сте били в Гърция, Испания или дори Франция ще си цените нашата систевма. Само дето КРАДЦИТЕ СА Й МНОГО

аз съм джипи и до днес имам точно 8010 прегледа затази година впрактиката ми ,това значи ли че 16000 души са ме прескочили или са фантасмагории на виден специалист ,г-жо професор ,ако може да се изказвате по въпроси ,за които смятате че сте компетентна само ако сте работили тясната специалност поне 1 ден в живота си,ако ли не не давайте свободни мнения по лирични теми ,ние знаем ,калко много пречат джипитата на всички вас ,затова и системата е на път да се срути ,защото просто хората вече са реално прегледани ,реално са установени заболяванията им ,диспансеризирани са точно по заболяването което имат и се лекуват точно с това което трябва ,вярно консултирани са със специалист ,но точно такъв какъвто трябва и това е мнооого скъпо и струва пари -нали .Твърденията ми са на основата на моя личен опит ,който включва 7000 пациента в практиката ми ,по 16000 прегледа годишно от мен и моите лекари ,1500 диспансерни лица при 100 през 2000та година ,когато започваше реформата ,200 новородени всяка година без нито едни случай на смърт при дете до 3 години за последните 10 години и 120 души починали средно годишно ,като 80% от тях никога не са ме посещавали като лекар ,наистина са ме прескачали и са ходили на специалист и ли в болница и не са се лекували в повечето случаи с нищо -е товае ефекта от липсата на адекватно лечение на първо ниво ,тоест от семеен лекар така както е в целия свят и всички са много доволни от тази система и никой там не прескача джипито си ,просто защото иначе му е много скъпо ,а и лечението не е сигурно при човек срещнал ви за пръв път,пък бил и специалист ,най много са умрелите при мен именно такива пациенти .Не случайно системата която се опитваме да направим туке на основата на общопрактикуващите и в останалия свят 70% от разходите на здравните системи са именно за общите практики ,като така се стимулират лекаритеда са близо до пациентите и да разполагат с обурудване което да разреши 90% от нуждите им ,а в болница и на специалист да се стига само в крайни случаи ,защото е мнооого скъпо да се лекуват за всеки проблем дори и валкото високотехнологични болници там ,затова са и профилактиките ,затова са и системите на адекватно заплащане и лансиране именно на общите практики ,е тук е точно обратното ,разбира се бълтгарското джипи е просто и неграмотно ,чака се цял ден ,защото си тъпак и не можеш да си запишеш час по телефон ,а и като няма направление кво правим сега -горко на западните пациенти дето ги лекуват пак същите лекари ,ама защо ли там никой не им казва че са тъпи ,дали защото на пациента му е скъпичко не знам,ще видим след 10 години кой ще лекува пациентите повече ,специалистите ли дето няма даги има никакви или джипитата ,дето също ще се изнесат преди специалистите .

16000 прегледа годишно. Слагам 264 работни дни прави малко повече от 60 прегледа на ден. 60 прегледа на ден прави по около минута на преглед. Какво им прегледа за това време ? Такава практика си има име и то е КРАЖБА. Така се източва здравната каса, и такива практики трябва да бъдат ликвидирани.

Според теб излиза, че на тоя доктор работното му време е ЕДИН час??? И след едно такова "смятане" стигаш до крайни изводи! Като искаш да защитиш нещо - поне се постарай!!! Щото сега твойто изказване излезе просто едно бля-бля-бля.

Според теб излиза, че на тоя доктор работното му време е ЕДИН час??? И след едно такова "смятане" стигаш до крайни изводи! Като искаш да защитиш нещо - поне се постарай!!! Щото сега твойто изказване излезе просто едно бля-бля-бля. П.П. А не забеляза ли, че на горния доктор практиката му включва и други лекари???

Не знам как ги сметна минута на човек, но калкулатора ми показа 16000/264/8 приблизително 7,6 човека на час. Сложи ги 8 това прави малко повече от 7 минути на човек, което според мен е нормално усреднено време за профилактичен преглед. Не ме разбирай погрешно. Не защитавам Джипитата. Просто като пишете неща не говорете наизуст. Нищо не ти пречеше да сметнеш с калкулатора колко излиза нали?

ПО 8 ЧОВЕКА НА ЧАС. ЕЕЕ, ЯВНО СТЕ НАДПИСВАЛИ БЕЗОГЛЕДНО....

прав си ама много даже

Навън работят до 67 г. , а скоро и до 69 г.и никой не си позволява да ги нарича дядовци или баби.Тук, понеже е предимно население, доскоро носило цървули, което лока като за световно и на 50 г.изглежда като на 100,/в селата/,си позволява да нарича старци 40-60 годишни хора.И какво като ни преглеждат по-възрастни лекари, та ние винаги сме ги предпочитали пред ония, с дипломите ментета от последните 20 години.И какво значение има след 20-30 години кой ще лекува...Та тук ще са останали само цигани.Понеже всичко им е безплатно, те не държат на подробностите.

Нямало пари за доктори ли???? Я иди в някоя от столичните големи болници гледай каква далавера става-излизаш на втория ден, а те пишат ,че са те изписали на 4-тия.Легла има , ако е изгодна клиничната пътека и ако снесеш на доктора солидна сума.Хирурзите не си знаят парите и със скъпата държвна техника правят хиляди на седмица...Да не продължавам...А колкото до домашния лекар- ако знае,че работиш и имш що-годе доходи, ща прави и струва и няма да ти даде талон или все нещо ще откаже.Или ги търгуват ,или са за близки.. наскоро платих 100 кинта за изследване , за да влеза в болница. и СЛЕД КАТО СИ ЗАДАДОХ ВЪПРОСА КАКВО ПРАВЯТ БЕДНИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ, ЗАЯВЯВАМ: ТОВА НЕ Е ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А ПЕРФЕКТНО СЪЗДАДЕНА СИСТЕМА ЗА МЕТОДИЧНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО УНИЩОЖАВАНЕ НА НАЦИЯТА.

Лъжа е, че ОПЛ-тата не си вършат работата! Но, защо да ходя при личната, след като ще се черви и ще ми обяснява, че има лимит на направленията и по-добре да мина в началото на следващия месец. Като съм взел днес отпуска, защото ме боли ухото, защо да не отида направо на ушен лекар? Еми, плащам си, какво да правя? Това е системата, професорке! Не са криви ОПЛ-тата, че ги превърнаха в диспечери с вързани ръце.

Мен ако питаш, намери си такъв семеен лекар, който като те боли ухото, първо ще го прегледа и чак после ще те праща насам-натам!

Госпожо министър, след като жена в пенсионна възраст като Вас може да управлява цяло министерство, защо един лекар в пенсионна възраст да не може да лекува болни - за разлика от Вас има и кадърни хора, професионалисти и с опит .

Ако не измислите как малдите лекари да вземат поне 1500-2000 лв. заплата не очаквайте друго. Ще останат само добре окопали се старци, обиграни във вземането на рушвети, които са готови да минат през трупове за да не делят плячката с младите доктори. Миналата седмица чух, че Христина Христова каза че в системата на здраявеопазването има достатъчно пари ... ако се вземат предвид и нерегламентираните плащания. Не е целта да се направи система, която да функцинира само от задължителната вноска в сегашния и размер. Пазарът сам е определил друго. Нека парите които сега така и така се дават да излязат на светло и да достигнат действително до лекарите и то до младите!

Аз не съм нито млад, нито стар, но много яко съм се окопал...След години "крадене" на професия, доста курсове и специализации, вкл. и в чужбина, и то все за моя сметка, съм изградил окоп с траншея и бункер...Плячка не деля нито с млади докторчета, нито с стари светила...това го прави пазара вместо мен. Рушвети не вземам, а хонорари за високо специализирани услуги и операции в кабинета си и операционната, които ползвам под наем. Ако си икономист, ще разбереш, ако си популист, ми е все едно...

Толкова правителсктва се изредиха, а не чух досега нито един министър да споменава нещо за мед. сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти. Те към друго някое министерство ли са? Здравната система само от лекари ли се състои? Ако е така, поне за тях да имаше достойни условия за работа! Пък, аз бих им водила курсове за осъвременяване на образованието по грижи за болния. Все някой трябва да прави графици, да изписва табели, да носи подлоги, да разтваря антибиотици, да зарежда с лекарства. Нали, все това обяснение се дава - колкото пари има, първо да се оправят лекарите, а после ще мислим за другите. На лекарите, нещо не им хареса това оправяне и хванаха пътя. Останаха само тези, които са прескочили възрастовата граница. А, министърке?

Мен ако ме питат направо мога да им кажа, че изобщо нямам нужда от този "личен" лекар. Много често имам нужда да ходя на УНГ, заради хрон.синуит и един-два пъти в год. на някакъв друг специалист. Мнооого рядко да се случи да си издействам направление. Това ако е лечение, здраве му кажи. А личната лекарка се прави на разбираща от всичко и даже си позволява да изписва антибиотици без антибиограма, както впрочем прави и педиатърката. Това не е никакво здравеопазване. Всеки път да се моля като на божество за направление. Живот ли е просто не знам. Ад...

Пожелавам ти следващият път като ти се разболее детето, лекуващият му лекар да му пусне антибиограмата и следващите три дни ДА ЧАКА ДА ИЗЛЕЗЕ РЕЗУЛТАТА и чак тогава да назначава лечение, ако има на кого вече, разбира се!

Уважаема Госпожо Борисова,колко години трудов стаж имате като мениджър на здравно заведение-независимо от какъв тип?От момента на избирането Ви за здравен министър бихте ли обяснили кои от "великите" си намерения и идеи претворихте в дела.Както сте тръгнали далече няма да стигнете!Подопечните Ви лекари крадът консумативи и лекарства,които след това карат нас пациентите да плащаме по определени от тях цени.Какво Вие Госпожо ми гарантирахте срещу увеличението на осигуровките ми от 01.01.2010г.Просто е най-добре да пизнаете,че поради липсата на какъвто и да било управленски опит и ясна визия за "реформата" е най-добре да си подадете оставката.Желателно е с Вас да си тръгне и великият доктор Лъчко!

И аз да се влкюча в разговора. През 1989г(юни) бях в командировка в Хамбург Последният ден се престраших и попита един колега -немец: -Кои са най-високо платените специалисти в Германия? Той ме погледна учудено и каза: -Как кои? Разбира се , че тези които се грижат за физ здраве на нацията-ЛЕКАРИТЕ м а след тях-за духовното здраве-УЧИТЕЛИТЕ. И попита: А в България? Казах че не зная -и до тук...

у нас най-добре са мутрите и мутресите.

Много приказлива стана

Баста! Стига лъжи и кражби! Не знам кой какво "реформира", но знам, че плащам в пъти повече / здравната вноска стартира през "далечната" 1999 г. от 2% и нямаше реформи, но имаше здравеопазване и пари, никой не се е оплаквал, сега ни я гласят 10% и все реват, че нямат!!! Стига!!! Пари има, но се крадат в колосални мащаби. Нацията е геноцидирана тотално с разчет да сме не повече от 3-4 млн., а здравеопазването е в основата на ликвидирането на българите. По-безсмислено и несправедливо действие от това да плащаме социални и здравни осигуровки е може би само слушането на парламентарните безсмислици на шепа лумпени.

Реформата започна когато спряха специализациите

Въобще не виждам как протича реформата. Второ не виждам как ще се реформираме с тия ниски заплати- това е някаква измислица и голи приказки. Реформата започва именно със заплатите на лекарите, сестрите и др. персонал. Няма ли материален стимул - няма интерес. Просто стоиме на работата колкото да не заспиме. За съжаление не всички сме хирурзи и гениколози да взимаме тлъсти рушвети и да се ебаваме с пациентите. пък и някои от нас неискат да взимат под масата- искаме си нормално легално заплащане. И ДА- след време не баби и дядовци, ами просто няма да има кой да лекува българине. Никакъв интерес към медицината няма при младите - те не са идиоти да бачкат безплатно. Пък ако някой се мине и влезе в мед университет - когато завърши бяга в чужбина или отива на частно. Ама при частника няма безплатно- нали се сещате. Така, че народа сам си се прецака- искаше безплатно здравеопазване - получи си го - т.е. получи едно НИЩО. И да знаете - още много по-по-зле ще става. Да ви е честита новата придобивка:)))))))

Хубаво им го каза докторе и аз знам че е така ама колко го загряват ! За съжаление не само със здравеопазването е така ! Учителите - също, затова децата ти ще са наркомани и пропаднали, полицаите също ниски заплати - затова мутризация и ще те обират посред бял ден, рушвети безброй. Тва се прави съзнателно докторе, за да може престъпната върхушка да вирее

Много вярно го казахте, докторе! Щом има такъв, който не взема под масата, бих работила с Вас. Ей, така доброволно, без заплата.

Много добре го казахте, сестричке! Щом сте такава, която го поема под масата, ей така доброволно, без захапка, и аз ще ви взема...

ами те и сега не ни лекуват или ни осакатят или билет за ада..... ало бабет след десет години нас няма да ни има правителствата ни чистят преходно от 20 години вече,

Каквато министърката, такива и колегите й........

То след 10 години, така като сте я подкарали, няма да остане кого да лекувате - едни ще изморите поради лекарски грешки, други от глад, трети ще избягат

Болниците с лимити,връщат пациенти, това реформа ли е или геноцид над българите, вместо ,да вэемат веднага да го лекуват болния получава,думите няма лимитн,връщат го,прокоратурата трябва да аристува такива доктори.

След 10 години , за щастие, ще сме се излекували от чумата ББ и ЦвЦв

Хубаво!Пак нищо не разбрах!Та колко години Г-жа министърът е бил мениджър?Поне директор на болница имала ли е честта да бъде?Идея и реализация са две различни неща.След като над 30 г.съм ползвал принципно мрежовите графици за производство на ракетите"Поларис",след като всяка Линукс дистрибуция съдържа опростен вариант само по дни,разбирам колко дупки има по пътя на госпожата от тук на татък.Може ли да ни каже министирката как вижда събитията,какъв е техният списъчен състав и къде се намира специализацията на лекарите в стълбицата.Известно ли е на министърката,че половината специализанти не почват защото условията са непоносими.На година таксата е около 2200 лв.З а 4 г. прави 8800 лв.Известно ли е,че специализантите освен да работят ангария,трябва да работят и на друго място за да имат пари за квартира,ядане,транспорт и т.н.Известно ли е,че 3-4 г.нямаше специализации,за да могът всички старите лекари да заемът всички места и практики.Защо не се въведе статута на младшият лекар.Как тъка без трудов стаж веднага специализира бившият студент.След това направо си пълни мраморният град без огризения.Как ще пребори инфарктите и инсултите след като водиме европейската класация?Като се орязват парите на болниците и се купуват въртолети и се пращат войници в Авганистан и другаде.(600 калпака ще станат при авганите).Лесно е да секаже"Орежете",а последствията.Последствията са ясни"Няма разтвори за перитониална диализа,няма лекарства за онкоболните и т.н.),но за сметка на това има превилигировани служители,колкото десетина пехотни дивизии от втората световна война.Видяхте ,колко прости цели формулирах(специализанти,инфаркти,намърдани лекари,орязани финанси на всяко ниво и т.н.)С общи приказки на това да намалим леглата,да изградим специализирани болници,болници за послеболнично лечение)работа няма да стане.Най-добре е да си намери много способни млади хора,които да формулират няколко цели,да напишат мероприятията,да определят събитията,да определят финансирането и да го планират в всеки следващ бюджет.Да определят критичният път с постигане на етапните цели(събития).Тая работа не може да стане за кратко.Нарушавяйки всички закономерности,защото сме ГЕРБ и сме обещали,ще досъсипете здравеопазването.Сега бягът повече сестри,но и младите доктори пак ще започнат да бягът.

АБЕ ТОЛКОВА ЛИ НЕМА НЯКОЙ ДЕТО ДА НЕ Е КУКУ ИЗМЕЖДУ ЛЕКАРИТЕ ТА ТОЧНО ТАЯ ДЪРТА КУКУМЯВКА СЛОЖИХА ТАМ?????

пенсионираните доктори да си харчат пенсиите и да освободят места за младите,бързо и смислено преструктуриране на лечебните заведения за да има по високи заплати.

Мила Анна - Мария, ти самата си за пенсия, или си забравила. И не прави новина от това което цялата гилдия знае. Ти си само констатираш очевадното. И взимаш за това министерска заплата от мен, все още честния данъкоплатец.

Какво може да се очаква отг човек намерен на улицата и сложен да ни управлява ,освен да задоволява личния си интерес и този на шефа си

Ми след като държавата гони младите лекари така ще стане. НИкой не им е виновен на правителствата от 20 години насам. Все нямало пари за докторите, все нямало пари за учителите. После що всичките сме болни и неграмотни.

Това свучи много обнадеждаващо - ще има кой да ни лекува!

Не че не си вършат работата личните лекари. Самата система с направления е така направена, че ги стимулира или да не дават направление или да си правят техни серии от разходки. Когато човек има нужда си спестява излишните интриги и губене на време.

И аз много често прескачам личния лекар, но не защото той не си върши работата, а защото знам, че ще чакам цял ден с настроени за бой пенсионери, които за нищо на света няма да ме пуснат да ги изпреваря, и накрая няма да има направления. За капак ще имам проблеми с работодателя си. Ето затова ходя направо при специалист.

Напълно те подкрепям, аз също правя точно така! Спестявам си безумното висене в работно време пред кабинета на Джипи-то. Това е!

Направленията отдвна са неограничен брой - пише го в закона!!! Ама нямя кой да прочете - нито GP нито болни!!!

Да, ама дори с години да не си стъпвал, закъсаш ли го и трябва ли ти повече от едно направление за да ти сложат диагноза, освен да плащаш и се нервиш нищо не ти остава.

Ми сега като се управлява този сектор от бабичка, какво да се очаква?

да не забравяме новоизлюпените доктори с купените дипломи,дано да умрем когато те ще започнат да ни лекуват!

Дано!

таз млада фиданка приличаща на орел с ориз и "готин" избор на Боко Пожарната