Това съобщи президентът на компанията Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Така доставките на синьо гориво за Беларус от 21 юни намаляха общо с 60 на сто.

"Имаме две новини - лоша и добра. Добрата е, че транзитът на газ през територията на Беларус се изпълнява в пълен обем и потребителите на руски газ нямат никакви проблеми с доставките му. Лошата е, че беларуската страна не прави нищо за погасяването на задълженията си", заяви шефът на "Газпром" и добави, че ограниченията на доставките ще продължават пропорционално на дълговете.

Руският гигант днес потвърди, че Беларус е платила за месец май. Вчера информацията бе разпространена от беларуски медии, позоваващи се на беларуското енергийно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.
Беларуската страна призна необходимостта да плаща за газта по ценовата формула от договора. "Белтрансгаз" е платила 260,134 млн. долара за майските доставки, уточниха от "Газпром". Сумата била пресметната според формулата от договора за доставка на газ от 31 декември. Остават 192 млн. долара дълг, калкулираха от руската компания.

Конфликтът, който бе определен от президента на Беларус Александър Лукашенко като "газова война", се приближи до връхната си точка, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Европа "не бива да бъде взема за заложник" в газовия конфликт, който противопоставя Русия и Беларус, предупреди днес еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер след телефонен разговор вчера с ръководители в двете страни. Европейската комисия предложи да помогне двете страни да получават информации, които се основават на фактите, уточни говорителката на Йотингер, цитирана от Франс прес.

Засилващият се спор вече се отразява на Германия и Литва, каза вчера в Москва председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, предаде ДПА. На срещата си с руския енергиен министър Сергей Шматко Бузек заяви, че руски газ не се подава за Европа в договорените количества и че Литва и Източна Германия вече са засегнати. Шматко обаче заяви, че не може да потвърди тази информация.