Така към вчерашното намаление от 15 на сто днес подаването днес бе свито с
още 15% до общо 30%.Това съобщи пред телевизия "Русия 24" президентът на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

По нареждане на президента Дмитрий Медведев "Газпром" започна да намалява доставките за Беларус от вчера заради неизплащане на задълженията на страната.

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че Беларус предлага собствен вариант за погасяване на газовия дълг към "Газпром" и предупреждава Европа за възможни проблеми с транзита. Минск предлага на "Газпром" да погаси дълга си за транзита и изразява готовност да изплати получения руски газ до 5 юли.
Съветът на министрите на Беларус е предложил своя вариант в писмо, изпратено вчера привечер на руската страна. От  "Газпром" е било поискано да изплати задълженията си за транзита на природен газ към "Белтрансгаз" в размер на 217 милиона долара. На свой ред "Белтрансгаз" до утре може да плати в пълен обем доставките на руски газ за май, а до 5 юли да погаси задълженията си в размер на 187 милиона долара за периода януари-април 2010 година.

Беларуската страна се е обърнала с молба към руската страна да се въздържа от по-нататъшно ограничаване на газовите доставки до пълно изпълнение на взаимните ангажименти. В противен случай беларуската страна ще бъде принудена да отклонява газ от транзитната система за удовлетворяване на вътрешните нужди, се казва в писмото на Съвета на министрите.

Няколко часа преди това беларуският вицепремиер Владимир Семашко съобщи пред журналисти за такъв вариант за изход от газовата криза. "Не крием, че имаме проблем с валутата. Беларус, за да влезе в режим на реално време за разплащане, трябва да вземе назаем средства. Надяваме се до две седмици да намерим възможност да вземем заем, но ще изплатим дължимото", посочи Семашко.

Около 20% от руския транзит за ЕС минава през Беларус. По газопровода "Ямал-Европа" чрез Беларус се доставят 31 млрд куб.м газ за Полша и Германия.


През 2009 г. "Газпром" е доставила в чужбина 140,65 млрд. куб. метра газ, които са донесли приходи от 131,5 млрд. д., съобщи вицепрезидентът на компанията Александър Медведев. Близо 75 на сто от изнесените количества природен газ са насочени към Западна Европа, а останалите 25 на сто - към Централна Европа.
Най-голям вносител на руски газ през миналата година е била Германия, следвана от Турция, Италия и Франция. Сред страните от Централна Европа най-голям купувач е била Полша, следвана от Унгария и Чехия.