Решението бе взето след бурното възмущение по цял свят от кървавото нападение на израелски командоси срещу международна флотилия, плаваща за ивицата Газа с хуманитарен товар на 31 май.

"Кабинетът реши да либерализира системата на внос на граждански стоки в Газа и да разшири списъка на материали за граждански проекти, които са под международно наблюдение", се посочва в официално комюнике, в което обаче не се уточняват списъци с продукти.

От обявеното решение става ясно, че Израел ще разреши на международни организации като ООН да внасят забранени досега строителни материали, жизнено необходими за възстановяването на Газа след войната от декември 2008 - януари 2009 г., отбелязва агенцията.

Кабинетът за сигурност, който започна да обсъжда облекчаването на блокадата вчера, заяви също, че "съществуващите мерки за сигурност, целящи предотвратяване на вноса на оръжия и боеприпаси", ще останат в сила. В комюникето не се споменава за вдигане на морската блокада на ивицата Газа, управлявана от ислямисткото движение "Хамас".

Израелското нападение срещу флотилията с помощи за Газа увеличава рисковете за война в Близкия изток, предупреди междувременно пред Би Би Си сирийският президент Башар ал Асад. Според него, Сирия се опитва да предотврати регионална война, но няма шанс за мирно споразумение със сегашното израелско правителство, което нарече "пироманско".

Башар ал Асад отрече твърденията, че въоръжава движението "Хизбула" в Ливан. По думите на сирийския президент, Близкият изток преживява период на големи промени. Той не даде признаци, че е готов да отговори на американските опити да бъде отклонен от дългосрочния стратегически съюз на Сирия с Иран. Асад каза, че е готов да работи със САЩ, но Техеран ще остане съюзник на Дамаск.