В следващите дни Европейският съюз ще представи предложение за отмяна на израелската блокада на Ивицата Газа, след смъртоносното нападение тази седмица срещу конвой с хуманитарна помощ за палестинската територия, предаде АФП, позовавайки се на испанския външен министър.

Блокадата на Газа е незаконна и трябва да бъде вдигната, заяви върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, цитирана от Ройтерс.  „Международното хуманитарно право забранява глада на цивилни като метод за водене на война. Абсолютно забранено е да се налага колективно наказание на цивилни", подчерта тя.

В същото време САЩ призоваха за „промяна" на блокадата. Президентският Съвет по въпросите на националната сигурност заяви, че Вашингтон работи с Израел, палестинската власт и други международни партньори за договаряне на нови процедури за доставка на стоки и помощи за Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде знак, че е твърдо решен да запази блокадата срещу Ивицата Газа, въпреки международния натиск, предаде АП.  Нетаняху заяви, че блокадата има за цел да не допусне у бойците на Хамас да попада оръжие, посочва АП.

Анализатори обаче очакват, че след дипломатическата буря около действията на Израел властите ще предприемат мерки за промяна в режима на блокадата. Премиерът Бенямин Нетаняху обмислял известна международна роля в прилагането на оръжейното ембарго срещу Газа, като в замяна бъде облекчен режимът на доставки на хуманитарна помощ.

Един от вариантите е всички кораби с хуманитарна помощ за Газа да спират първо в пристанището Ашдод. След проверка от израелската армия на товарите на корабите ще бъде разрешено да акостират в Газа. Проверката според вестника е необходима, за да се гарантира, че сред доставките няма оръжие.

Израелски военни завзеха с абордаж и ирландския кораб "Рейчъл Кори" с хуманитарна помощ и му попречиха да пробие блокадата на Газа в събота. Това бе втори опит за достигане до окупираната територия. В понеделник при атаката на израелски командоси срещу хуманитарна флотилия за Ивицата Газа загинаха 9 души.