Експедицията тръгна на 14 юни и ще измине 9000 км, предаде агенция КРОСС. Неотдавна наши учени съобщиха, че българите са под 20 на сто славяни. Д-р Славян Стоилов публикува резултати от ДНК анализ, който показва още, че 40% от гените ни са на 7800 г., а 40% още се проучват, но логично остават за индоевропейските по произход българи.

„Тезата е, че българите са част от голямото иранско семейство - като антропологичен тип, език, култура и религиозни вярвания. За тяхно първо обиталище се посочва планината Имеон, която в повечето съвременни тълкувания се приема за днешен Памир", обясни ръководителят на групата доц. д-р Александър Илиев.

Експедицията се осъществява под ръководството на БАН и СУ „Св. Климент Охридски". Пилотната мисия на учените беше през 2008 г. в Афганистан, Узбекистан и Таджикистан, когато беше открит втори Мадарски конник.
6-членният екип ще посети повече от 10 древни града, в които археологически, исторически, писмени и устни извори насочват към връзката между българи и перси.

Останалите участници са Петко Колев, председател на Общобългарска фондация "Тангра-ТанНакРа" - логистика; доц. д-р Иво Панов, ръководител на катедра "Класически Изток" и на специалност "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" - иранист; доц. д-р ст.н.с. Ружа Нейкова-Саева, Институт за фолклор, БАН - фолклор и музикознание; Иво Леонкев, преподавател в НАТФИЗ, оператор-фотограф, компютърна регистрация - театрални и мистериални форми; д-р Славян Стоилов, оператор-фотограф, специалист по вътрешни болести - традиционна медицина.