Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди заседанието на правителството, предаде Фокус”.
"Към настоящия момент те не са получили нито един лев. Ще започнат да получават пари след 8 месеца от плащането на таксите по заявленията, които подават българските граждани", каза той.

Предстои „Сименс” да предаде протокол за приемане на системата. В двумесечен срок МВР трябва да се произнесе по забележките и констатациите по неизпълнението на договора. Ако има такива можело да се търси  финансова компенсация за неизпълнение на договора в обема, за който е сключен. Според министъра единствената възможност за финансови претенции е свързана с паричната гаранция, която е 1.2 млн. евро.

"Видно е, че не го изпълняват в този обем, защото на ден трябва да произвеждат по 7000 позиции, а те все още не могат да ги стигнат. В последните дни е постигнат напредък – изработват се около 3000 документа дневно", каза още Цветанов.
Той подчерта, че е създадена организация за денонощен режим на работа, но трябвало да се реши проблемът със софтуера.

"Екипите, които работят, и разговорите, които водя през ден с ръководители от „Сименс” в Мюнхен, ни уверяват, че в рамките на няколко дни ще бъдат повишени обемите на изработваните документи. Трябва да стигнат до 12 000 на ден. Ако стигнем до подобни параметри с денонощен режим на работа, можем да наваксаме изоставането. В момента сме доста притеснени", призна министърът.

В понеделник стана ясно, че МВР ще връща пари на хората, които са подали заявления за бърза или експресна поръчка на новите документи за самоличност, но не са ги получили навреме. Това обаче ще става с бордеро, с което те ще могат да си изтеглят парите по банков път, след като си получат документите.


Вижте видео от изявлението на министър Цветанов