Като повод за това ще се използва разкриването на Танов като агент на бившата Държавна сигурност, пише в декларация на партията, цитирана от БГНЕС.

Ваньо Танов e бил вербуван през 1978 г. и е сътрудничил на Шести отдел на ДС в Русе до 1982 г. Това показва поредният списък със служители на ръководни длъжности в МВР, който бе публикуван преди дни от Комисията по досиетата.

Вицепремиерът Цветан Цветанов няма да пропусне случая да отстрани бившия директор на ГДБОП и настоящ шеф на агенция „Митници”, за да наложи свой човек, чрез който да контролира основния приходоизточник за държавния бюджет, както и контрабандните канали, предаващи се „по наследство” между всички правителства на криминалния преход, пише в декларацията на РЗС.

"В типичен конспиративен и милиционерски стил Цветанов постепенно завладява ключови позиции в държавното управление чрез дискредитиране и отстраняване на опонентите си. Не е случаен фактът, че той няма нито една публична среща с генерал Танов", заявяват от РЗС.

Вътрешният министър е бил основен опонент на идеята на Танов за създаване на митническо разузнаване, тъй като го възприемал като опит за орязване на властта и правомощията му, твърдят от партията на Яне Янев. Между оглавяваните от тях ведомства липсвало каквото и да било взаимодействие в борбата срещу контрабандата и митническите измами.

Цветанов е наясно, че бившият шеф на ГДБОП разполага с уличаваща информация за контрабандни схеми с участие на фактори в ГЕРБ, като например хасковския депутат Иван Петров, смятат от РЗС.
Танов неведнъж публично е заявявал, че в потулената разработка „Лиани” се съдържа безспорна информация за незаконно финансиране на ДПС. РЗС са убедени, че ген. Танов разполага и с друга изключително важна информация за Цветанов и подопечните му депутати.

„Ред, законност и справедливост”  категорично се противопоставя на опитите на Цветан Цветанов да постеле пътя си към президентския пост с политическите трупове на опонентите си – вътрешни и външни, се заявява в декларацията на партията, цитирана от БГНЕС.