Това каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, предаде БТА. Досега добавките към пенсиите на хората с увреждания за телефон, транспорт и др., се даваха без нуждата да се доказват семейните приходи. Определеният праг е същият, както и в закона за семейните помощи за деца. При месечен доход над 350 лева на член от семейство, в което има лице с увреждане, добавки няма да се получават.
Според данни на организациите на хората с увреждания, цитирани от заместник-министър Симеонова, около 80 процента от лицата, които до момента са получавали интеграционни добавки, ще продължат да ги вземат и през следващата година. За децата с увреждания подоходен критерий няма да се въвежда и те ще продължат да получават добавки, както и досега, уточни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Интеграционните добавки ще се получават от следващата година като обща сума, в зависимост от степента на увреждане, като лицата сами ще преценяват за какво да ги използват, в зависимост от нуждите си. Водещо при определяне на сумата ще бъде степента на увреждане, като хората с най-висока степен, ще получават най-висока сума, отбеляза заместник-министър Симеонова.
В службите за социално подпомагане лицата с увреждания трябва да подадат документи, с които да докажат месечните си доходи. Комисия от лекар, психолог, педагог или други необходими специалисти, ще дава вече комплексно последно становище за всеки конкретен случай на хората с увреждания по отношение на медицинските изделия и помощните средства, посочи Симеонова. С това се цели подобряване на ефективността на оценката на нуждите на хората с увреждания. Досега по думите на заместник-министъра са се допускали разхищения на средства.