Писмото е изпратено до изпълнителния директор на НЕК Георги Миков, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и до Галина Тошев, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг, предаде БГНЕС.
В писмото си Грос подчертава, че изпуснати ключови етапи са послужили като основание за прекратяването на Договора за съвместно предприятие между RWE и българската НЕК за АЕЦ "Белене".
"Състоянието на проекта "Белене" беше обсъждано на различните последни срещи, отчасти и на най-високо равнище. Въпреки достатъчно конструктивното отношение и усилията на всички страни и особено на новото българско правителство, оглавявано от министър-председателя Борисов, е необходимо да се признае, че ключовите етапи, съгласувани в Договора за съвместно предприятие между НЕК и RWE, не бяха достигнати", се казва в писмото на доктор Гросман до българската страна.
От RWE многократно са подчертавали необходимостта от цялостна финансова концепция за проекта, което е от "изключително важно значение в контекста на световната финансова и икономическа криза".
"Според Договора за съвместно предприятие изпуснатите ключови етапи са послужили като основание за прекратяването на договора, което в настоящия момент се оформя от RWE", пише доктор Гросман. В писмото си той отбелязва, че в определени области са постигнати успехи.
"Например, съвместната проектна работа с НЕК потвърди, че техническият проект на реактора тип АЕЦ-92 на руския доставчик "Атомстройекспорт", а също предназначението на площадката "Белене" отговарят на съответните високи международни изисквания", подчертава доктор Гросман.
В края на писмото си той пише, че е постигната договореност с министър-председателя Бойко Борисов "да продължим диалога и обсъждането на общите проекти и възможности в българския енергиен сектор".