Защо RWE се отказа от ”Белене”

Техническият проект на реактора тип АЕЦ-92 на руския доставчик "Атомстройекспорт", а също предназначението на площадката "Белене", отговарят на съответните високи международни изисквания. Това се казва в писмо на ръководителя на RWE Юрген Гросман до българската страна по повод отказа на германския енергиен гигант от участие в АЕЦ "Белене".

Обратно в новината

Коментари - Защо RWE се отказа от ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гориво ще точиш от бензиностанцията. Какво си мислиш, че като се надупиш на Путин и той ще ти напълни резервоара ли?...

До: Ь (31.10.2009 г. 12:35ч.) Момче, спешно иди на психар! И да не лъжеш доктора, всичко да му разкажеш - за малоумните си родители, за кошмарите нощем...не крий нищичко!

До До b и от тези бази ли ще точиме гориво? Просто е учудващо колко елементарни и глупави хора има.

Ясно, руснаците купиха германците!

Според мен си абсолютно прав в разсъжденията си. Политиката на Русия никога не е била в интерес на България, колкото и да ни убеждаваха последните 60 години червените лакеи. Истината е че, ние сме никой в световния театър. Решението е много просто-америка прави 3-4 бази тук и оставаме янките да си гледат работата. Щом другаря Путин не се посвини да удари кранчето но солташаците си в Беларус, представете си на нас какво ни се пише при подобна ситуация.Лошото е, че в България силните на деня са още същите червени тъпунгери, дето закопаха България.

Да не му се сърдим на ББ , толкоз му стига. Тази лъжица не е за неговата уста. Той е по умен от Берлускони , Путин и Клаус. Не иска Белене , Южен поток Петролопровода Бургас -Александропулис, иска да садим пиперу. Путин му каза Китай ни чака за газ и петрол мисли бързо ДА или НЕ. Препоръчам на всички които сериозно мислят по тези въпроси да знаят водите са дълбоки. Хронологията е следната . Русия Беларус , Русия Украйна , Инцидент във Вършава били полски деца , деца на руски дипломати , Другата вечер бити полски журналисти в в Москва обтегнати отношения , АЙДЕ ДЕ Русия обяви газопровода не по трасето през Украйна и Беларус , а през Блатийско море до Германия Г-н Шродер пое ръководството на проекта . Спиране газта на на Украйна , Западна Европа ЕС направи колективен протест , чрез Меркел на среща в Москва с Путин .Русия успокои Меркел че ще бъде коректен доставчик . Следва тревожна среща среща на Путин с китайски Премиер в Новосибирск . Подписани са 10 договора Китай иска газ и петрол от Русия Путин - ОКЕЙ . Колко 70 милиарда кубичиски повече или по малко , но и 50 милиарда са много . Меркел отиде на втора среща която се проведе в Новосибирск с Путин . Няма ли ЕС да остане без газ. ????? Спокойно запаси има . Готвим Южен поток , да ама не ББ не дава . Следва резервен вариант България да забрави за Южен поток и нефтопровода . Турския премиер намери общ език с Путин , Берлускони намери диалог с Путин , ББ обаче е по голям католик от папата , за Русия няма трасета , няма Белене , , муха ги е ухапала . Построиха СИН ПОТОК за Турция ще построят и Южен поток през Турция . Е господа липсва логика . Аз не мога да го разбера по чия свирка играе , може би ако вие имате 650 мил лв. или аз можеше да мисля , или мислим по друг начин. Ум царува ....... Боже да се помолим за България .

Случая е елементарен. Руснаците остават сами собственици, един ден решават, че собствеността им е застрашена и изтърсват един десант на дунавсия бряг или в ТИМландия. После си разделят страната с турците и продължават към Сърбия. По-добре лоени свещи, отколкото Задунайска губерния. Другия вариант е американците скачат да ни защитават и страната става бойно поле. И в двата случая духаме. Не може да седиш на два стола, бедите на България винаги са идвали от тия селски хитрини, ако може да се минава между капките.

abe vsi4ko i miji da te lajem,no da ne vi puka vseki rano ili kasno si polu4ava zaslujenoto

Абе казвах ви аз, че сега е идеално време за митингова демокрация. Като чета писанията тук, като гледам и какво става на тази територия, няма как да не съм спокоен - запаси от глупост и глупаци имаме поне за още 50 години напред.

Мойто скромно мнение е: няма централа, Булгария губи от това, има централа, България само ще спечели. Инвестицията си заслужава, това българите трябва да го разберат. С времето тази инвестиция ще се изплати. Ако не беше така, Фанция нямаше да има 16 атомно централи на нейната територия.

Бойко бил вдигнал цената на 10 млрд - хаха, аз досега не чух никой да каже обосновано колко е калкулацията - значи такава не имало. Т.е всеки може да си обявява цени кавито си иска, но това е наследството - кой е виновен може да си го вземете за домашно (жокер - почнете от Луканов).

Днес е хубава ден за българската демокрация :) няма Белене , няма корупция. Само с едни милиард инвестиции в енегропреноса могата да се намалят загубите в мрежата поне 15 % , това обаче е сметка за професионалисти , а не за форумци с червено/синьо мислене. Обаче къде е 1 , къде са 10 милиарда....няма далавера

Пак управляващите осират работата с втората ни АЕЦ. Преди 20 години затриха центратата, сега са на път пак да го сторят... А ние оставаме без работа... :(

не чакаш една година, ама ако в тази година някой налива 1 млрд. за почистване май може да почакаш и повече от една, А?

dolni mafioti trqbva da se lee krav takova ne6to nqma nikade .ybivat naroda

На някой да не му е ясно, че алеманчетата четат бързо !? ...особено съшити с бели конци махленски шмекерии .

МИ и аз ако си имах работа с премиер на страна дето 2 месеца неможе да разбере че страната му няма контингента в Ирак и аз щях да се откажа защото с идиоти работа не се върши особенно ако са началници на други идиоти .

и както винаги народа никой не го слуша....

и откъде газ бре?? ТТ ли ще пърди вътре???

абе Оззи ти си голям задръстеняк бер..що ли не се чудя...ББ казал просто и ясно ми , че той може ли да не се изкаже просто бе смешник???? и н ебило ясно ми как ще му е ясно на тоя маркуч бре клоун нещастне?? аз катоне знам нещо питам...ама той не ще щото ще излезе че лъже повече от банкянски циганин с тия 10 млрд...тия от немчурята да не ядат колците с доматите бре...при това в проект дсета дупка на кавала те си имат атомни проекти в Полша и други части на Европа и хич не им пука...ти като вземеш да лееш лоени свещи още тая зима ..че гледам че украдинците пак нещо се почесват ще те питам аз теб...спри да се дъниш тук всички знаем че чеп за зеле не става от теб

А сега ти чукни в същата търсачка и виж, че по сключения договор RWE не трябва да даде 49% от инвестицията, а някакви си милиард и нещо. Т.е. за тях даже е по-добре централата да е по-скъпа, защото за по-малко дадени пари получават повече. Според мен хората се отказаха, първо защото не беше ясно дали ще се строи и кога ще се построи тази централа, а не са малко пари и не могат да ги държат в очакване на някакво решение някой ден. И второ, защото най-вероятно и на тях им е станало ясно, че ако проекта е 10 млрд. то цената на киловат няма да е 4 евро цента, ами 10. Което прави това електричество напродаваемо на външните пазари, а и много вероятно и на вътрешния пазар, ако попаднем на управляващи. Също така им е ясно, че дори и да е по-евтина електроенергията от Белене, пак много трудно ще намерят на кой да я изнасят.

Случая с Белене е показателен- ББ иска да махне фирмите -и изпълнители на предишната тройна коалиция, за да сложи своите и дига стойността на централата на 10 милиарда и понеже не можа да намери такъв инвеститор, предпочита да замрази този най важен проект за бъдещето на енергетиката и държавата , и да затвори Козлодуй окончателно. Кво го интересува, този престъпник ББ,, че България остава без електричество, че народ му е гладен, че има 2 милиона емиграция, че България умира? Той е дошъл на власт да работи за свое джоб и интерес!!!!

Отказа на германците е поради недоверие към правителството .Освен хленч, не се видя едно смислено деиствия.Но нали РВЕ са деликатни не напсуваха директно.Сега да видим ББ и ТТ какви ще ги дъвчат.Жалко че в крайна сметка хем ще плащаме неустоики, хем ще купуваме ток от Турция и Румъния.Ум царува, ум робува ум патки пасе.

Днес RWE е сключила договор за изграждане до 2012 год .на 775 мегаватова централа за добив на ток от агрегати,захранвани на газ.Защо ,след като ще се строи Южен поток и у нас ,вместо Белене не се изградят подобни мощности.

Да се продължи АЕЦ Белене по схемата на предишното правителскво, би означавало да продължи захранването на обръчите от фирми на тройната коалиция, а в същото време да търпи негативите от една такава огромна инвестиция, която поради ниската си дългосрочна възвръщаемост ще е голямо бреме.

Едва ли са в по ранен етап,а дори и да е имало е можело да се наваксат.Може би основното е ,че не са се договорили за гаранции от страна на България (или с други думи не са се споразумяли за комисионните).Нормал е при такива обекти да има държавна гаранция.Другият момент е,че сме в такъв период ,в който много държави планират строежа на нови атомни централи и вероятно това е началото на строителен бум в тази област и на Германците,не им се пазари на дребно ,защото има и други обекти на които да могат да работят и съответно да печелят.За съжаление България не виждам какво печели от това ,че прекрати проект,който е скъп,но и оправдан.Вярно,че може да е тежко на България докъто се построи,но пък ще се отворят работни места и в момента когато се посне централата,веднага ще потекът свежи пари обратно към хазната.

Ако нещата не вървят не чакаш 1 година за да се откажеш.

Не сте в ред, г-н Иванов. ББ каза просто и ясно, че не е ясно колко РЕАЛНО ще струва централата, т.е. за колко пари ще я построят руснаците. Затова според мен RWE са се отказали - ясно е, че предишното правителство е сключило неизгоден за България договор. RWE не са луди да участват в далавера между бсп и Русия, чиято цел е да бъдат откраднати много НАШИ пари.

Наистина остава впечатлението че просто новото правителство се погрижи да разчисти проекта от старите играчи за да вкара в него свои. Защо след като е толкова нерентабилен този проект и въпреки отказа на RWE да инвестира в него новото правителство търси нови инвеститори и са не дават признаци да се отказват от централата. Май всички глупости които избръщолевиха бяха добре скалъпен план да наредим новите играчи

Главната причина за отказана RWE e, че Борисов вдигна цената на Белене на 10 милиарда( от 4 милиарда на предишното управление), с цел неговите фирми да вземат всички обществени поръчки за изпълнението( а народът да ги изплаща). Немската RWE беш определена от предишното управление за главния инвеститор, той трябваше да ги даде тези пари и за това се отказаха. Трайчо само изпълни нарежданията на ББ , а олигархичния кръг на Си Банка е просто поразително алчна и нагла...

Просто на германеца му писнало да се занимава с олигофрени.

Кой прав, кой крив????????

Трай-коньо за зелена трева! Трайчо, изпусна питомното, гони дивото сега! Сменви си лупите бе, късогледко. Гледай надалеко.

Ами да ходим да живеем в пещерите - там няма никакава корупция! Нещастен народ, първобино мислене!

Изпускаме високо-технологичнот решение, сега да ходим да стрим вятъни мелници! Нещастни Дон Кихотовци!