В интервю за интернет страницата Eurochicago.com, цитирано от Дневник, тя обяснява, че е на поста от 17 юли, за пръв път е в САЩ и се радва, че първите й впечатления от страната са именно от Чикаго, градът с най-многобройна българска общност в Америка. На директния въпрос на Eurochicago.com: "Все още нямате 30 години – младостта предимство или недостатък е в дипломатическата работа?", тя отговаря така: "Младостта е условно понятие и не винаги е пряко отражение на физическите години. Човек трябва да запази качествата на младостта, за да се учи и развива бързо, в същото време да се придържа към разумността на 30-те години, в които и аз навлизам, като взима решения, основани на рационалността и успешно да заимства от опита на по-възрастните".
През есента на 2007 г. тогавашният 28-годишен референт за Гърция и Кипър в Дирекция "Двустранни консулски отношения и консулска защита" бе наказана дисциплинарно от министър Ивайло Калфин с "отлагане на повишението в ранг до една година".
След като изтече наказанието й, тя кандидатства за консул в Бразилия. През ноември 2008 г. говорителят на МВнР Драговест Горанов коментира, че "въпросът е много деликатен", но тя, все пак, знаела португалски, което е необходимо за български служител в тази страна. Георгиева издържа изпитите, но сама се отказа от назначение, защото по това време се омъжила и имала планове да кандидатства за друга държава, писа вестник "Сега".
В биографичната справка на Лила Георгиева пише, че  през 2002 г. е завършила бакалавърска степен по политология в СУ "Св. Климент Охридски", а после и семестриално завършена магистратура по същата дисциплина и международни отношения в лисабонския Univercidade Catolica. По това време тя вече работи в протокола към посолството ни в Португалия и през 2003-2004г.е секретарка на посланик Альоша Неделчев. Година след това се връща в министерството в дирекция "Консулски отношения".

Вижте кадър от скандалната фотосесия