"Поисках от тях незабавно да подадат оставките си и да започнат разговори за напускането им. Изпратих им писмо за това този следобед" заяви тя късно вечерта в понеделник в интервю за исландското национално радио, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.
Исландското правителство подаде оставка на 26 януари заради икономическата криза, съобщи тогавашният премиер Гейр Хорде. Той е първият свален правителствен ръководител като пряк резултат от глобалната икономическа криза.
След сформирането в неделя на новото лявоцентристко правителство социалдемократката Йохана Сигурдардотир заяви, че една от първите мерки на новия кабинет ще бъде смяната на ръководството на централната банка, критикувано за провала на предотвратяването на кризата.
"Правителството наследява огромни трудности заради банковия и системен срив, както и значителни и бързо нарастващи външни дългове и отговорности на националната икономика", се отбелязва в съобщение на новата коалиция. Освен това новото правителство ще възложи на парламентарна комисия да анализира възможността за влизане на страната в ЕС. Очаква се комисията да излезе с доклад до 15 април.
Новият министър на финансите в правителството на Исландия е Стейнгримур Сигфусон, лидер на коалиционния партньор Движение на левите зелени. По-рано днес Ройтерс предаде, че бившият министър на социалните грижи и социалното осигуряване Йохана Сигурдардотир е поела официално поста премиер на страната. Така Исландия стана първата страна в света с министър-председател отявлена лесбийка.