Наименованието на експозицията е "Ентропия". Тя е обявена от чешкото председателство на Европейския съюз като "модерна инсталация", която ще оживее на 15 януари, когато ще бъде официалното й откриване.
Замисълът на изложбата е всяка страна в ЕС да бъде представена по шеговит, но добронамерен и типичен за нея начин, след като съюзът обединява различни страни, а силата му е именно в това многообразие. Така Италия е показана като един голям футболен терен, а малка Словения - като една голяма планина. Националният символ на тази страна е високият алпийски връх Триглав, който се намира на нейна територия.
Всеки от макетите е изготвен от художник или скулптор от съответната страна. Това, което ще видят посетителите на изложбата като България, е творба на българката Елена Джелебова.
В подготвената във връзка с откриването на изложбата книжка се цитират мнения на художниците, подготвили макетите на своите държави. Елена Джелебова е цитирана: "За мен този проект е начин да си оправя сметките с фалшивия патриотизъм, да потърся облекчение от развалата в българския материален и духовен живот. Той ще нервира много хора и това е, което целя - да предизвикам скандал, особено вътре в България. Това е пънк жест, нарочно примитивен и вулгарен".
Постоянното представителство на България към европейските институции протестира официално срещу вече окачения макет в Съвета на ЕС.
В протеста се отбелязва, че проектът е нелеп и е обида за българското национално достойнство, че е недопустимо страна членка на ЕС да бъде представяна по такъв начин и че трябва да бъде махнат. България ще предприеме необходимите дипломатически стъпки за това, се посочва в протеста.
Редица акредитирани в Брюксел чужди кореспонденти, видели подготвената изложба, запитаха кореспондента на БТА какво всъщност изразява макетът на България.
От Министерството на културата заявиха, че проявата не е обсъждана по никакъв начин с тях, че не са запознати с източника на покана и процедурата за избор на авторката Елена Джелебова, съобщи Медиапул.
„Знаем за проблема и работим по въпроса. В четвъртък ще дадем специална пресконференция и на нея по-подробно ще изясним случая и какви мерки ще се вземат“, съобщи пред DeltaNews отговорникът за чешките културни прояви Ян Витопил. Той обясни, че не е получил никакъв официален протест от българските власти, но е възможно чехите сами да свалят проекта, без да са молени, тъй като са били уведомени, че много българи са се почувствали засегнати от неуместното чувство за хумор.
Вижте снимка на скандалния макет