Д-р Николай Велчев, който бе обвинен от майката на момчето, че заедно с анестезиолога д-р Кескинов са били пияни в операционната и са допуснали здраво дете да умре, се е хвърлил от шестия етаж на болницата на 9 декември и е загинал на място, съобщи bTV.
Според прокуриста на болницата в Пирдоп д-р Софи Димчев лекарят не е могъл да понесе обвиненията и за това е сложил край на живота си.
11-годишният Илия Павлов е приет в болницата на 19 ноември със симптоми на остър апендисит. По думите на бащата момчето било контактно, дори двамата се шегували. Към 2 часа през нощта обаче от болницата се обадили и съобщили на родителите, че синът им е починал. Според тях, причината за смъртта му е предозирана упойка.
Наблюдаващият прокурор по случая Нина Панчева съобщи, че е образувано досъдебно производство за това, че "на 19 срещу 20 ноември 2008 г. е причинена смъртта на Илия Петров Павлов поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност". Във фаталната вечер лекарите правят само един прорез, изтича тъмна кръв, каквато е венозната. Едно от обясненията за липсата на кислород в нея.
По думите на д-р Софи Димчев д-р Велчев, който е дългогодишен шеф на хирургичното отделение, е скочил от шестия етаж на болницата, от неговия кабинет. Това е станало около 2.30 през нощта на 9 декември. "Всички останахме в шок, в ужас...Д-р Велчев имаше притеснение, че общественото мнение е против него. Този човек знаеше, че няма вина за смъртта на детето. Той сложи край на живота си не заради смъртта на момчето, а реално погледнато заради това, че хилядите хора останаха безразлични към самата ситуация", разказва д-р Димчев.
По думите му д-р Николай Велчев не е оставил предсмъртно писмо. Двамата провели разговор около 22 часа на 8 декември заради притесненията на хирурга, че хората го обвиняват неоснователно за смъртта на момчето.
Около 23 часа д-р Велчев се е обадил на дежурната сестра по хирургично отделение, за да попита как са болните. След това около 2.30 часа е отишъл в кабинета си и е скочил.
"От случая с детето има 7-8 операции, които са перфектно свършени. Не мога да кажа, че е бил лабилен като психика, той е професионалист човек, с 32-годишен стаж, помогнал е на много хора, не бих казал", допълва д-р Димчев.
Вчера стотици жители на Пирдоп и Златица се наредиха 3 часа на опашка, за да изпратят лекаря. "Напусна ни невероятен професионалист, който неуморно работеше за спасяването на човешкия живот", пише в изявлението на всички работещи в пирдопската болница. Д-р Николай Велчев работел в медицинското заведение от 1977 година, той първи е направил у нас лапароскопска операция и я е въвел като практика в България. На мястото, където е паднал, пред болницата вчера имаше поставени цветя, а входът на клиниката бе облепен с емоционални некролози.
"Той е учил на професията едни от най-известните имена у нас, като д-р Пожаревски от Военномедицинска академия и още десетки други специалисти", разказват колегите му. На специално заседание Общинският съвет в Пирдоп е гласувал обръщение, в което изразява мъката си от огромната загуба. Това е лекар, чието дело е от национално значение, пишат общинарите.