Англичанин купи 150 къщи у нас

stat
14:32  |  7 октомври 2008 / Автор Лилия Чалева /  
Чужденецът купувал стари и изоставени къщи (Снимка архив) Чужденецът купувал стари и изоставени къщи (Снимка архив)
Сн.: БГНЕС

Бивш учител от Англия купи 150 изоставени селски къщи във Врачанско. Той наема български работници, които ремонтират сградите, а след това ги продава на британски семейства.
Благодарение на самоукия брокер Дейвид Фербърн в община Враца вече са се заселили десетки англичани, предаде БНТ. Дейвид твърди, че решил да инвестира в селски имоти заради прекалено високите цени и корупцията в големите български курорти.
Негови клиенти са Греъм и Аманда Дерби от град Лийдс. Купили двуетажна къща в село Вировско и бързат да се преселят. Тук искат да родят и отгледат децата си. "Страната ви е хубава, цените са нормални, за тези пари в Англия ние никога не можем да си купим толкова голяма къща с двор", казва Греъм Дерби.
Две бригади от местни хора са ангажирани да превърнат селските къщи в луксозни жилища според вкуса на европейците. Ремонтът на една двуетажна сграда излиза между 12 и 15 хиляди лева, а строителите изкарват по 1000 лева месечна заплата. Единственият проблем е езиковата бариера.
Според кмета на село Вировско Илия Гайдарски езиковият проблем не е толкова голям. "Ще се карат някакви курсове, ще запознаем селото с някои основни думи на английски, за да могат да се разбират с нашите гости", смята кметът.
Всяко британско семейство ще храни по едно българско, категоричен е самоукият брокер Дейвид Фербърн и това ще спре обезлюдяването на малките села.Последно в


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.