Днес България отбелязва 135 години от трагичната гибел на Апостола, но в същото време в учебниците за VI клас на пловдивските малчугани пише, че революционерът е обесен на 18 февруари, отбелязва в. "Стандарт". Недоразумение има и със смъртта на Христо Ботев. Хлапетата учат, че е загинал на 1 юни, а не на 2 юни, когато вият сирените. Според историци разнобоят в датите идва от изчисляването на стария и новия стил.
Иначе в Карлово честванията вече започнаха. Съгражданите на Апостола се радваха на тържествената заря-проверка, а след това изгледаха постановката “Защо търсите живия между мъртвите“.
Днес възпоменателното честване започва с панихида в храм “Св. Богородица“, в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон. Следва митинг-поклонение на гроба на Гина Кунчева.
В столицата възпоменателната церемония за гибелта на Левски започва в 18.00 ч. пред паметника на Апостола на Свободата. Преди това, от 17.00 ч., в църквата “Св. София“ ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий (Левски) от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум, след което литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски, предаде БТА (виж линка промени в транспорта).
За поредна година спор с реститути пък ще помрачи празненствата в Перник. Наследниците на част от идеалния център в града не позволяват на общината да застеле с плочки и да огради с пилони и въжета монумента. Районът е реституиран още преди 14 г. от старата пернишка фамилия Белеви. Понеже е част от площада и идеалния център, наследниците не могат да разполагат с терена. През 2003 г. те искали да строят върху него жилищен блок и хотел, но общината им отказала.
Без спорове родолюбиви жители на Ловеч ще сведат глави пред печално известното Къкринско ханче и заедно с военния ритуал ще отдадат почит на Апостола.
Кметът на Видин Румен Видов ще отличи учениците, написали най-хубавите есета на тема “Левски - духът и знамето на България“. Общината ще връчи и наградите на победителите в традиционните ученически състезания “Лъвски скок“.