Левски бил обесен вчера, според учебници

В Пловдив се видяха в чудо как да обяснят на децата си кога е обесен Васил Левски.

Обратно в новината

Коментари - Левски бил обесен вчера, според учебници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Левски го бесят всеки ден.Ако мога така да се изразя.Продажната коалиция с всяко свое действие се гаври със заветите на Апостола.А овцете я подкрепят със своето мълчание.

Деде, първият изследовател на делото му са неговите съратници. По-късно техните спомени са обобщени от Захарий Стоянов Джеджев. Делото му е продължено от Стоян Петров Заимов/баща на Владимир Заимов/. По-късно със живота и творчеството на Апостола се занимава Димитър Тодоров Страшимиров/брат на писателя Антон Т. Страшимиров/. Най-добрият и съвестен изследовател на живота и творчеството на Апостола е професор Иван Николов Унджиев. Голям принос към изследванията на делото на Апостола има и Кирила Възвъзова-Каратеодор Не отричам и делото на проф. Николай Николов Генчев, но то е само допълнение към многобройните изследователи на делото на Апостола. Негов е историческият очерк Левски, революцията и бъдещия свят от 1973 година. Да не забравяме и многобройните търсения за живота и делото на Апостола на писателя Николай Хайтов.

Горкият Апостол! Сигурно ни наблюдава отгоре и си казва: Като ги гледам тези жалки, лицемерни и слузести политици на моя паметник, ми иде да слезна на земята и отново да вдигна народа на възстание!

Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.

poklon pred svetlata pamet na velikiat sin na BILGARİA VASİL LEVSKİ

Ей, Нак(19.02.2008 г. 10:35ч.), защо показваш глупостта си - нито имаш мисъл, нито можеш да напишеш правилно и малкото, с което те е дарил Бог. Аз също трудно приех връщането с един ден назад, но това са реалностите (и в математиката също). За справка - Уикпедия (http://bg.wikipedia Но това променя и много други дати - и СанСтефанското примирие не е на 3 март (н.ст.), а на 2 март, и Априлското въстание и т.н. Днес е възпоменателен ден за Васил Левски - нека бъде вечна паметта Му!

Благодаря ти, kris, че напомни думите на Мерсия Макдерморт- английска изследователка на живота и делото на Левски: На балгарите не им трябва бог - те си имат Левски и Когато българите говорят за Левски все едно, че говорят за член от своето семейство. Тези думи са самата истина и не се нуждаят от потвърждение на историци! Ние водим децата си на паметника Левски, когато още са с неукрепнала походка, за да оставят първите кокичета с малките си ръчички за нашия Апостол! И те помнят и водят своите деца всяка година пак там, докато има България...

Именно 18-ти е вярната дата, но малко след това е взето решение да сечества на 19-ти ;) Не лъжат в учебниците ;)

Поклон за Апостоле на Свободата! Поклон, и вечна памет за Васил Левски! Нека носим Левски в сърцата си всеки ден, за да преценяваме всяка своя постъпка и обичта си към България по неговия морален кодекс !

И всички тези, за които пишете, че са некадърници са комунисти. Това е тъжната истина, а народът ние тъп и гласува за тях.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА АПОСТОЛА !!! Дано младото поколение, което расте и се обучава в момента да знае за ВЕЛИКИТЕ ЛИЧНОСТИ в българската история !

Пълна глупост са оправданиата на изториците! Пресмятането в каклендарните разлики е точна цифра за всички дати и не може да се получи 1 ден разлика в такъв род математическо пресмятане, което се учи в предучилищна и се затвърждава в I-ви клас! Това показва некадърноста, неграмотноста и всички недъзи на списвачите и нАучните работници трупащи активи с некомпетентни трудове! Тябва да се въведе практика в нАучните среди, както се раздават титли и звания за наистина качествени трудве, така и да се отнемат при написани глупости с явно тенденциозни грешки вкоренени в съответните списвачи! Няма оправдание с печатницата за такива грешки, АВТОРИТЕ И РЕДАКТОРИТЕ СИ СЛАГАТ ИМЕНАТА ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ГРЕШКАТА Е ТЯХНА! ПРИЗОВАВАМ ДА ИМ СЕ НАМАЛЯТ АКАДЕМИЧНИТЕ И НАУЧНИ ЗВАНИА С СТЕПЕН!

Колкото до историците,които трябва да уточняват датите и събитията от българската история,те още не знаят кога е създадена българската държава.

Да ги научат по-добре как е живял и защо е обесен Левски.А също и кой е хаджи иванчо пенчович.

Гаси държавата. Тъп и разплут външен министър, алчни управляващи, некадърни историци...

Всеки народ има потребност от кумири. Трябва да сме горди, че нашият е Левски. Поклон пред паметта му.

ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА ЛЕВСКИ!...ТОЗ,КОЙТ ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА,ТОЙ НЕ УМИРА...

догодина сигурно ще напишат че Левски въобще не е бил обесен а се е самоубил или е инсценирал смъртта си

здравейте,моята дъщеря е в трети клас и учи предмета човек и общество,в него също пише,че Левски е обесен на18.02.1973г.Аз не бях запозната с тази дата ,защото когато ние учихме денят се почиташе на 19.Не е ли грозна тази история две поколения и две дати за един ВЕЛИК БЪЛГАРИН-докога Българио докога?????

Илияне, за турската власт е бил терорист. За нас трябва да е икона, но за съжаление все по-малко са хората, заради които пак би тръгнал пак да мре Левски. Дяконе Игнатие, моли Бога за нас простите.

А СПОРЕД ЛУННИЯ КАЛЕНДАР ИЛИ НА НЯКОЙ ОТ СПЪТНИЦИТЕ НА МАРС ?! И ТОВА БИЛО ОТГОВОРНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА!

В момента шестокласниците учат по най-новата учебна програма, която е най-голямото недомислие в образованието от 60 години насам. Целта на учебниците не е да дадат подходящи за възрастта на учениците знания, написани по разбираем от тях начин. Целта на новите учебници е авторите им да вземат с минимални усилия по-големи възнаграждения. Затова повечето от учебниците са голям формат, на луксозна хартия и са запълнени с огромно количество ненужни факти и снимки. Но качеството на написаното е много лошо - има редица кухи фрази, неказващи нищо смислено, но заемащи място и увеличаващи обема, има и понятия-тавтологии, има фактологически грешки, има отявлени глупости и неверни неща. В учебника за 5 клас по Човек и природа на дъщеря ми се мъдри следният бисер : Морската вода е солена, понеже в нея има разтворена готварска сол!!! В един от неодобрените учебници по математика за 6 клас, част от който доскоро можеше да се намери на сайта на МОН в електронен вид, се забелязва следната хитрост на авторите: за да заеме по-голямо място, текстът е написан по разредено и отстрани има много по-широки празни полета /е, те са оцветени/ от обичайното.

Недоразумение - Наистина има грешка при изчисляването на датата на обесване. Правилото е, че за дати преди 29-ти февруари 1900 г. стар стил се добавят по 12 дни, а след тази дата по 13 дни за да се получи датата в нов стил. Обесването на Левски е станало на 6 февруари стар стил, което се равнява на 18-ти февруари нов стил.

Странно нещо сме българите! Аз лично обесване не чествам - то е символ на крах, предателство, загуба на велик българин...Светла памет на Апостола

крадат ни и историята,ще я променят до тогава докато се окаже че Турция е била под Българско робство и тъй като са си напатили от нас ще трябва да им изплащаме данък...както при евреите и техния холокост ;)

Вечно има 2 теории (или повече), които претендират да са истини. Винаги в Бг има една официална истина и една неофициална която по принцип е по- истинска. Докато има такива платени фалшификагори на всичко, никой не бива да се учудва на термини като двоен стандарт , двоен аршин и други такива. Докато хората търпят такова отношение към тях самите, не бива да очакват нищо хубаво да им се случи. Ще цитирам Ботев ...А бедният роб търпи и ние без срам, без укор, броиме време, откак е в хомот нашата шия, откак окови влачи народа, броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода!... Няма нужда да го коментирам

Само името на Апостола не бяха осквернявали. След няколко години може да пише че е бил терорист дето е организирал тайни комитети против турците

Какво значение тук има някаква си дата? Важни са делата. А Апостола е най-великия българин на всички времена, обявен от народа си. Нека да припомним някои от заветите му, за да усетим неговата безгранична любов към народа си и вяра в него. Само с неговата любов и вяра в народа си, може да станеш като него: Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да работя по народната воля. Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя- губя само мене си!

da naistina v u4ebnicite na decata v shesti klas ima razli4ni versii,za gibelta na vasil levski

Мерсия Макдермот - английска изследователка на живота и делото на Левски пише На балгарите не им трябва бог - те си имат Левски и Когато българите говорят за Левски все едно, че говорят за член от своето семейство.

ЛЕВСКИ - НЕ Е ЗА ГАВРА!

Чудя се кога ще започнем да се занимаваме с тожа какво е прокламирал и правил за България Левски, вместо с това, че е обесен. И коиа е датата... Май нормалните народи честват дата, на която са получили нещо свято от личността, коато празнуват. А ние честваме обесването, т.е. трагедията. Черен начин на мислене, на честване... Звучи доста обречено и жалко. Българи

ami kakto vsiçko e falşifitsirano v istoriyata to taka i taya data e taka kakvo se uçudvate apostol bil kakıv apostol be glupatsi ubiets na nevinni hora,sışto taka i iznasilvaç k&# e hodil iskal da mu dokarat mladi momi şto ne go pişat vaşite skapani istoritsi tova çe e ubival turtsi da ne go pravi geroy jiv terorist a i ne samo nevinni tursi a i bılgari ştoto ne mu davali pari i zlato şto ne go pişat tova v uçebnitsite razrovete se malko v istoriçeskite iztoçnitsi i şte vidide kakvo pişat za vaşiya smotan ubiets-imahte i mnogo drugi geroi partizani zaşto sega gi otriçate i gi opluvate kakva e razlikata pomejdu im ebasi rabotata

Pe60, i Botev li e na 1 juny, a ne na 2? Sigurno e zaradi denq na deteto!

Интересна работа!?!?! Тук постояно се твърди, че ще прегледат менението и тогава ще го пуснат! Странно е, че ако това се прави с каква цел е? В поста които пуснах по-рано умишлено допуснах очевадни правописни грешки още в първото изречение, но явно проверяващите са толкова светнати колкото и пишещите статиите и учебниците! ХАИДЕ ДА ИГРАЕМ НА ОТКРИЙ РАЗЛИКИТЕ (ГРЕШКИТЕ)

И всички тези, за които пишете, че са некадърници са комунисти. Това е тъжната истина, а народът ние тъп и гласува за тях.

Пълна глупост са оправданиата на изториците! Пресмятането в каклендарните разлики е точна цифра за всички дати и не може да се получи 1 ден разлика в такъв род математическо пресмятане, което се учи в предучилищна и се затвърждава в I-ви клас! Това показва некадърноста, неграмотноста и всички недъзи на списвачите и нАучните работници трупащи активи с некомпетентни трудове! Тябва да се въведе практика в нАучните среди, както се раздават титли и звания за наистина качествени трудве, така и да се отнемат при написани глупости с явно тенденциозни грешки вкоренени в съответните списвачи! Няма оправдание с печатницата за такива грешки, АВТОРИТЕ И РЕДАКТОРИТЕ СИ СЛАГАТ ИМЕНАТА ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ГРЕШКАТА Е ТЯХНА! ПРИЗОВАВАМ ДА ИМ СЕ НАМАЛЯТ АКАДЕМИЧНИТЕ И НАУЧНИ ЗВАНИА С СТЕПЕН!

Бря маа му стара,те го обесили една година след като съм се родил.без малко да се видим.

Na 19 fevruari e umrqal i edna druga otrepka,Bon Scott,veroqatno tova e smurtnata data na otrepkite!!!

Na 19 fevruari e umrqal i edna druga otrepka,Bon Scott,veroqatno tova e smurtnata data na otrepkite!!!

Към модератора - и в днешния ли ден ще търсите глупави сензации с ТЪПИ заглавия - така само показвате, че сте КУХИ ЛЕЙКИ- какво пречеше да започнете със значимата информация - от 17.00 ч., в църквата Св. София ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий (Левски) от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум, след което литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Недоразумение - Наистина има грешка при изчисляването на датата на обесване. Правилото е, че за дати преди 29-ти февруари 1900 г. стар стил се добавят по 12 дни, а след тази дата по 13 дни за да се получи датата в нов стил. Обесването на Левски е станало на 6 февруари стар стил, което се равнява на 18-ти февруари нов стил.

Недоразумение - Наистина има грешка при изчисляването на датата на обесване. Правилото е, че за дати преди 29-ти февруари 1900 г. стар стил се добавят по 12 дни, а след тази дата по 13 дни за да се получи датата в нов стил. Обесването на Левски е станало на 6 февруари стар стил, което се равнява на 18-ти февруари нов стил.

аз пък съм роден на 35 февруари!!! Докато има такива тъпи псевдоисторици като ГОЦЕ и Божидар Димитров ,така ще е!!!