Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет.

На 11 декември работещите в една от най-задлъжнелите болници в страната започнаха предупредителни протестни действия за неполучени заплати. Ръководството, подкрепено от медиците, излязоха с декларация, в която искат решения за тежката финансова криза, в която е изпаднало лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването информира, че е провел срещи с всички кредитори на болницата в Ловеч, които са откликнали на молбата на Ананиев да свалят до минимален размер блокираните средства по сметките на болницата.

Кирил Ананиев уточни, че по сметката на Ловешката болница са били блокирани 800 000 лева, като след разговорите на министъра с кредиторите в момента блокираните средства са 80 000 лева.

"Това означава, че като получат парите си от НЗОК те ще се разплатят с 80 000 лева с кредиторите, а с останалата част ще могат да си платят заплатите за септември и да закупят кислород и основни материали и медикаменти, които са необходими за работа", посочи здравният министър.

По думите му това е първата спешна мярка, която здравният министър е предприел. Втората е разработеният план за оздравяване и преструктуриране на болницата, който ще започне още от днес.

Кирил Ананиев се надява в рамките на три месеца болницата да заработи ефективно. Той допълни, че в рамките на този тримесечен период Министерството на здравеопазването се е договорило с кредиторите схемата, която е за този месец, да се прилага и през следващите три месеца, когато ще завърши планът за преструктуриране.

Министърът на здравеопазването добави, че за всички болници в България, които са с над 50 на сто държавно участие се преговаря с кредиторите и в рамките на срока и условията, които са постигнати, ще има план за преструктуриране на болниците.

Кирил Ананиев оповести, че планът за болницата във Враца също е готов.

Според министъра с новата електронна система паралелният износ на лекарства ще намалее с милиони.

Трябва да видим какъв ще е точният ефект от системата, но при всички случаи съм сигурен, че ще е в милиони, каза Ананиев.

Министърът поясни, че се очаква информационната система да бъде готова до 4 месеца. „Моята голяма идея е до третия месец да е готова, за да може целият пакет от необходимите ни нормативни актове и условия да е готов до подписването на новия рамков договор“, каза той.

По отношение на санкциите, които ще се налагат на търговците, за които чрез новата система е установено, че извършват нерегламентиран износ на лекарства, той уточни: „За търговеца на дребно първата санкция е 10 000 лева, при повторно нарушени е 20 000 лева. За търговеца на едро – санкцията може да бъде първо 25 000 лева, а при повторна – се отнема лиценза за работа“.

На въпрос как ще се контролира възможността за злоупотреби с новите правила и фалшиви сигнали от страна на аптеките, министър Ананиев обясни:

„Ние ще наблюдаваме не само търговеца на едро, но и търговеца на дребно. Когато отидем в тази аптека, която е заявила, че не ѝ е доставено и направим преглед на лекарствата, които тя изписва, можем да установим, че тя въобще не е продавала тези лекарства. Тогава излиза, че сигналът е фалшив. Има механизми, които ще ни помогнат и при търговеца на едро, и при търговеца на дребно, но това ще се регламентира в наредба в рамките на следващите три месеца“