"BulgariaSat-1" е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит, разположен на българската орбитална позиция.

Той бе изведен в орбита от ракетата „Фалкон 9” на компанията „Спейс Екс” точно в 22.10 ч. българско време. Така България става 12-ата европейска държава със свой геостационарен телекомуникационен сателит и единствена от страните в Централна и Източна Европа.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години. Той беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити „Спейс Системс/Лорал”, базирана в Пало Алто, в Силициевата долина в Калифорния.

Сателитът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Той е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, вследствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.