Първият български сателит бе изстрелян в Космоса

Американската компания "Спейс Екс" изстреля първия български сателит "BulgariaSat-1" от ракетната площадка 39A в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

100% e сигурно че бг фирмата е платила за да й направят сателита. В БГ няма наука, а тези които вярват, че тук някой е построил сателит просто нищо не разбират.

Как една толокова позитивна новина може да породи толкова негативни коментари?! Покрай Спейс Екс стана ясно че има Булсатком, българска форма с амбиции да бъде поне европейски играч в текекомуникациите. Поздравления за пичовете от Булсат - започнаха от една кабеларка преди 25 години!

И колко години ,,ще виси там,,? ..10 - 15 , то друг няма и потрябва!?

eeee , скоро и първия български космонавт ще празнуваме както е тръгнало! или той астронавт ще е ? давайте , събираме пари да платим на краварите

Като пуснат корабите за по 5-7 астронавта, без пари ще ни качат няколко. Ма ти събирай пари, че Роскосмос ще се нуждае от помощ

Taiwan Government Unitary semi-presidential constitutional republic President Tsai Ing-wen Vice-President Chen Chien-jen Premier Lin Chuan МУХАХАХАХАХАХАХА Бил част от китай вика!

Всяка по сериозна фирма има: Управителен съвет Президент Вицепрезидент И кво искаш да кажеш, че като ги има тия неща е отделна държава ли ??? Запомни - Тайван е част от КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай !

Упорството в тъпотията е типична черта за най-тъпите путлерасти. Тайван не е част от Комунистически, по твоему, Китай. Запомни го.

ХАХАХАХАХАХА Тайван бил част от мизерния колхозен китай! Тва беше вица на деня! А тайванците знаят ли, че са част от китай!

Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия. От 1945 г. се администрира от Република Китай. След края на китайската гражданска война през 1949 г. остров Тайван остава единствената по-значима територия под контрола на тази държава, поради което тя често (и неточно) е наричана с името Тайван.

Очевидно за по тъпите е добре да се уточни че Република Китай известна като Тайван е различна от Китайска Народна Република известна като Китай, а сред путлерастите като Комунисически Китай, въпреки че отдавна там е див капиталзъм. Щото за тъпаците очевидно и Република Корея известна като Южна Корея, е едно и също като Корейска Народно Демократична Република известна като Северна Корея

Виж цитата от уикипедия отгоре. дейба и неграмотния тъпак си

abasador

мноооого, жалко тюх да му се не види....! Пък аз си мислех, че ракетата носител ще бъде "Протон Бриз М" на руската компания "ГКНПЦ Хруничев", а сателита ще е с името "Bulgaria Kosmos G" и ще бъде изстрелян не в от Кенеди във Флорида а от Байкунур в Кзахстан. Лек ден.

Относно историята на компютъра: Само българин (американец с българска кръв) може да иде на бара да се напие и of сутринта да измисли принципа на съвременния дигитален компютър. Руснак, китаец на бара може само да се напие и да повърне и на сутринта да се събуди под масата насран и напикан!

хамериканеца го измислил, пък китайските комунисти обират каймака, като продават в цял свят, хя хя

Мед ми капе на сърцето, като чета повръщните на путлерофилите. Можете да повръщате колкото си искате, сателита е БЪЛГАРСКА СОБСТВЕНОСТ, изстреляне от правилната компания, и е произведен от правилната компания. А пък мурзилките като направят свестен автомобил, на който не му се откъсва дръжката на вратата, и супер танк ,който може да запали - тогава да мислят за комуникационни спътници. А, и компютър ако направят ,няма да е лошо

Нали компютърът от който пишеш е направен от нашите другари комунисти в комунистически Китай, с комунистически суровини от комунистическа Русия !. А и спътникът също, само е изстрелян от Флорида !

Компютърът е ТАЙВАНСКА СГЛОБКА, с американски процесор и японски дисплей. Суровините са Австралийски, а спътникът е изработен в Пало Алто в калифорния. Единственото вярно нещо е че е изстрелян от Флорида

Компютърът е направен от Американци и само крайният монтаж е извършен от китайски орки за 10-20 цента на час!

в Международни Космически Програми не е спирало от 1970-те години, та до ден днешен.

Простите комуняги от сибир и сечуан се гордеят, че били правели стоките за западняците си врагове срещу чаша бояришник и купа ориз! МУХАХАХАХАХА

ТРИЙ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ НОН СТОП, КАКТО ВИНАГИ ГО ПРАВИШ И ДАВАЙ НАПРЕД ПО ТВОЯ СИ ПЪТ А ТИ СИ ЗНАЕШ ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕШ /////ДЕН ДНЕШЕН, ВСИЧКИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ ОТРАЗЯВАТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА И НЕ "ТРИЯТ" НИЩО

не ти ли става ясно, че са едни и същи писачи и контраписачи в този сайт??????

Adv. Space Res. Vol.5, No.4, pp.293297, 1985 02731177/85 Printed in Great Britain. All rights reserved. Copyright COSPAR THERMOSPHERIC HEATING AT HIGH LATITUDES AS OBSERVED FROM INTERCOSMOS-BULGARIA-1300 AND DYNAMICS EXPLORER-B Ts. P. Dachev, K. B. Serafimov, A. Bochev, I. S. Kutiev, I. G. Rumchev, Yu. N. Matviichuk and G. R. Carignan Central Laboratory for Space Research, Bulgarian Academy of Sciences, 6 Moskovska str., Sofia 1000, Bulgaria *Space Physics Research Laboratory, University of Michigan, Ann Arbor, MI 48109, U.S.A. ABSTRACT This paper reports the results of the first direct comparison of near simultaneous measurements obtained by the INTERCOSMOS-BULGARIA-l300 and the DYNAMICS EXPLORER-B satellites. The ICBl300 is in a near circular orbit at a mean height of about 850 km. The DE-B satellite in an elliptical orbit is sometimes directly below the ICB-1300 satellite providing an opportunity to investigate the response of the thermosphere to particle fluxes from the magnetosphere. Energy fluxes in the range 0.2 15 key are obtained from an energetic particle analyzer on board the ICB-1300 satellite. The thermospheric composition and density are obtained by a neutral gas mass spectrometer (NACS) on the DE-B satellite. During the period 20 August 20 November, 1981, observations show that the times and locations of maxima in magnetospheric energy deposition coincide with regions of maximum thermospheric upwelling characterized by composition changes.

Може ли на прост БЪЛГАРСКИ език да пишеш. Или не го знаеш?...

КОЙ ПЛАЩА????? КОЙ ПОРЪЧВА??????СЪСЕДКАТА МИ НЕ Е БИЛА НИКОГА КЪМ НИКАКВИ ГРУПИРОВКИ И МИ КАЗВА: 180ЛВ ПЕНСИНСИЯ, ЧЕ И ЛИПСВАЛО НЯКОЛКО ГОД. ТР. СТАЖ И ОСНОВНОТО НЕ Е Е БИЛА ДОНОСНИК КЪМ Д.С. ИЛИ ПОДЛОГА НА "НЕНУЖНИЦИ" ЗА ОБЩЕСТВОТО

е, че б.г. е нараснало населението на 7мил. души и средствата не достигат

ПО НЕ ОФИЦИАЛНИ ДАННИ, БГ ГРАЖДАНИ ПОСТОЯННО ЖИВУЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 МИЛИОНА

Издаде бизнеса на Блядовете с изстрелването на сателити - затова форумната вата беснее:)

Днес, неделя, Спейс Х изстреля успешно и Iridium Next 11-20. Първата степен отново се приземи успешно. Руснаците в петък изстреляха ракета със секретна мисия. Вероятно са тествали преработен НК-33 двигател. Опитват се да докарат ниска цена и по-голям товар.

Първият български сателит бе изстрелян в спейса ама първият български спътник бе изстрелян в Космоса през 1981 г ...айде със здрае и по малко пуканки и кока кола

Проста комунделска кратуна :)

а ти що пишеш от комунистически компютър, произведен в комунистически Китай, с руски суровини ???? ======== Руските орки са за това! Да копаят руда и да я продават за благоденствието на нас западните аристократи докато те самите живеят в колиби в сибирь и се наливат с бояришник! За китайските колхозници-роби всичко е писано и казано! Те живеят и умират за да има МАЙОРА, който живее на ЗАПАД нов Айфон!

ако чичката Си ти даде може и да имаш смешен ефрейтор

ИСКА МИ СЕ ДА ИЗСЛЕДВАМ МОЗЪКА ТИ ..... СИГУРНО ПРОИЗХОДЪТ ТИ Е РЕПТИЛСКИ.

Само не мога да разбера защото повече от половината от коментарите или са против Русия или са за Русия. Става дума за частна фирма, която се е договорила с друга частна фирма. Но това му викат пазарна икономика, аз му викам интересът клати феса, а тук става дума за много пари.

Това е точно така както си го написал. Проблемът, е че статията е поднесена много манипулативно и повечето се подигравахме с нея. Имаше няколко трола и малоумника, които ръсеха глупости от политически характер, както и неадекватните ни Управляващи, опитващи се да си припишат заслугите на частната фирма Булсатком.

аз пък не мога да разбера кво му е българското на тоя "сателит"

Аби българска собственост е. Нещо друго да не ти е ясно?

Остава сако да излезе някоя чалга песен, възхваляваща "българския" сателит и чудото на българския гений.

Бе не знам, ама се сещам за една песен по времето на соца, която възхваляваше АЕЦ козлодуй

Мен само ме радва тази новина! Тъй или иначе в държавата в която живея аз монтирам приемните антени за всякакъв вид -видими на хоризонта спътници! Дай боже повече чалгаджии,че да забогатея!

Абе ,кой споменава някъде ,че българина е беден и неплатежоспособен? А виж кво става на практика-българина плаща на американеца да му строи комуникационен спътник и да го изстреля на геостационарна орбита! Българина ще плаща на швед да му строи бойни самолети и да му прави даже и фабрика за поддръжка и оборудване. Българина плаща на Лукойл да му прави бендзина от руски петрол! Българина плаща на Росатком да му строи атомни реактори! Българина плаща на Газпром да му доставя руска газ! Кво ли още не плаща българина със ниските си доходи!

Ами тъкмо прибавят към пенцията 5 лева и зели ,че пуснали нов турски сериал дето само саткома ще ти го продава със пакет от друго и отидоха 10 лева!

че плаща като поп кво се чудиш

"Първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян от SpaceX... от ракетната площадка в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида" АМА ЗАЩО сателита е изстрелян от русофибска Флорида в Америка а не от русофилския Байконур в Русия? Нали сме братя? Нали Русия ни е освободила? Как така ще правим нещо на своя глава, без да питаме "Освободителите" си "Сателитът... беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити "Спейс Системс/Лорал", базирана в Пало Алто, в Силициевата долина в Калифорния" И ЗАЩО сателита е произведен в русофобска Америка а не е "Сделан в руфосилска Русия"? Нали руските продукти са по-качествени от най-качествените и с години, ако не със столетия пред най- иновативните технологии в цялата галактика?

а ти що пишеш от комунистически компютър, произведен в комунистически Китай, с руски суровини ????

Както казва незабравимият ни президент Плевнелиев - геополитическо решение. Ако ни разрешаваха, щеше да има заглавия като - "Втората българска АЕЦ" - пусната, "Първият подводен газопровод към България - в действие", "3 нови ескадрили Миг-35 в българското небе". Ама не ни разрешават. Вземат ни 20 мил. долара и ни изстрелват спътника. За какво - ами за да може продукцията на Холивод по-бързо да стига до главичките на и без това ошашавените ни деца.

Проектът на Булсатком за строителство и извеждане в орбита на телекомуникационен спътник започна преди 2 години. Според достъпна информация цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. долара, осигурени основно от американската държавна Ексимбанк. Тя отпусна дългосрочен кредит от 150 милиона долара. Останалите средства са осигурени от консорциум от европейски банкови институции, воден от намиращата се в момента в предфалитно състояние Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк. Тук най-същественият въпрос е как е обезпечен този огромен кредит. Булсатком няма налични такива материални или финансови активи за да осигури обезпечението. Публично не е известно да има и държавна гаранция. Има един любопитен момент, че този кредит беше поискан след като Булсатком спечели честотите за четвърти мобилен оператор. Както е известно, който дава парите той поръчва и музиката. По тази причина строителството на спътника и извеждането му в орбита се възложиха на американски фирми - строителството на спътника на Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина, а извеждането в орбита на SpaceX. Разбира се и тук не може да се мине без руско участие- за доставянето на сателита до стартовата площадка се използва специален контейнер, който е превозен на борда на най-големият товарен самолет Ан-124, опериран от Руската компания Волга-Днепър. Около 46% от капацитета на BulgariaSat-1 ще се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета ще се отдава под наем. Вече са водени разговори и с българското Министерство на отбраната, което проявявало интерес към комуникационният спътник.. . Заради този проект Булсатком замразиха проекта за четвърти мобилен оператор,който спечелиха на конкурс. Официалното обяснение е , че не са постигнали споразумение с останалите мобилни оператори за въвеждане на вътрешен роуминг. На този етап не е известно дали ще бъдат санкционирани за неизпълнение на условията от конкурса.

ами преди година-две Булсат празнува милион и половина клиенти. при цена 200-500 долара на клиент(продажна цена) е сравнително малък рискът. сега друг е въпросът колко са реално плащащите.

Тука някой джурналист си е съчинявал. Превоза не е извършен с руско участие и с Ан-124.

Не е лошо, покрай рекламата Булсат да положат малко повече усилия, като ще наричат сателитът български. Четох четох и от сайта на SpaceX стана ясно че компанията оператор е Bulgaria SAT. сайта е link. Сайта е само на английски без да има данни къде е регистрирана компанията, единственото което има връзка с България това са адресите за контакти. Имат и свободни позиции Satellite Engineer Satellite Operator :) което на български не знам как се превежда :) В краят на краищата Английският все още не е официален език в България.

Schilo

Като цяло го представят като първия комуникационен сателит. А не като първия спътник. Ако беше коректно заглавието, много ог тъпите коментари нямаше да ги има.

На практика това е ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ спътник. Интеркосмос-22 се е управлявал от руснаците, те са комуникирали с него, те са го командвали и те са го спрели. България Сат ще управлява сателита си напълно самостоятелно с помощта на 2 наземни станции - едната разположена в близост до София, а другата до Велико Търново, заяви Петър Петков, директор Проучване и развитие в България Сат. Екипът се състои от 25 души, всички без един са българи. Така развиваме безценен човешки ресурс за България, сподели той. Доц. д-р инж. Петър Петков има дългогодишен опит в сателитните комуникации. Той е преподавател в Техническия университет София и е бивш инженер от компанията Space Systems Loral (САЩ), която е производител на българския сателит. Перфектно знаят и са наблюдавали какво има в сателита.

Satellite Engineer - инженер спътникови комуникации Satellite Operator - оператор спътникови комуникации

Велико! В момента дават повторение на това страхотно постижение :) Мурзилажът да се насочи към опорните си точки.

КГБ

Кое му е великото бе тъпчо, освен името му няма нищо българско в този сателит.

Чета мненията под мен и се сетих за "Присмял се хърбел на щърбел". Явно тая новина е за такава група от хора - КОМПЛЕКСАРИ.

Чета мнението над мен и се сетих, едно време в казармата не даваха на бойците да имат транзисторни радиоприемници.

stan_posta@

Що, сега на децата дават ли им в училище да си пускат смартфоните ? По време на час ?

tswbg, МУХАХАХАХАХА да бе! Целата менделеева таблица имат, а живеят в колиби и пият бояришникь! Орки! Копаят менделеевата таблица и я продават на еврогеювити! А!

Нямя път и канализация.

проблема не е какво имат. а какво не. руснаците са били цял живот роби - и по времето на царство Русия, и после по времето на СССР и сега. малка шепа притежава всички ония богатства. останалите са просто пушечно месо. когато човек цял живот е приживявал с минималното, всяка една екстра която му дадат го прави верен на оня дет му е помогнал. дали става дума за Африка, дали за Азия или дето си поискаш - хората са социални животни и се поддават лесно на манипулация. докато им се обяснява как те не са чак толкова зале, щото еди къде си се още умират от глад тълпата винаги ще танцува под свирката...

Лорд мейджъра на циганската маала в Джулюница-----се изтропа!:)))))

Е това е. Човек не знае да се смее ли, или да плаче (от щастие). 13 июня 201715:45 Фестиваль в Самаре приветствовал первый космонавт "Алексей" Гагарин

и да не пише глупости, защото във форума се обаждат хора, които са участвали в Интеркосмос България - 1300 от тогавашното ЦЛКИ-БАН.

Schilo

Сериозно? Хахахахаа, представям си 80-90 годишни мъже и жени, седящи пред монитора и пишещи по форумите. Както написах, наистина има тъпаци, ама аз не съм от тях.

участвали в България - 1300 продължават да работят ИКИ - БАН, тогава бяха под 30 години, моя -милост на 33, а сега 70, здрав, прав и във форма.

Да сте чували некой панелен рашист да използва нещо направено от руска фирма! Орките там освен да копаят газ и петрол и да го продават на "лошите" еврогеюви и соросиди, че да имат пари да преживяват друго си нямат!

ами имат и злато. и диаманти. в Сибир се намира и единсвеното находище на особен вид диамант, който е няколко пъти по здрав от нормалните. обясняваха че имат хиляди тонове от него... и че щяли да го ползват само за военни цели. после идват сякакви метали, въглища. дървесина... да не забравяме и за Байкал - най голямото находище на сладка вода на Земята... както бай Тошо навремето бе казал " В Сибир има повече елементи от Менделеевата таблица"(което колкото и да го подиграват всъщност е било много точно описание - по онова време в таблицата на Менделеев е имало само 88 елемента.)

Хе-хе, ето това вече беше наистина добро - "руските диаманти са най-здравите диаманти в света", бях чувал за руските микросхеми (най-големите в света), руските часовници (най-бързите в света), диамантите се вписват идеално във вица......

Гордият Еврогеец управлявал Лада Кранта. Аз ми изказах съболезнования, а той побесня и ме напсува.

Откъде идва токът с който работят компютрите, сървърите, рутерите - ами от руски турбогенератор, всички ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в България ги имат. Основната мощност ни са двата хилядника в Козлодуй - пак руски. Ядреното гориво, ТВЕЛО-вете - пак руски. Трансформаторът, жиците, медта за тях - идват от наш рудник, проектиран от руски инженери, изграден със съветски Белази и руски багери ЕКГ. И до ден днешен руските Белази, вече 130 тонни работят в българските мини и се конкурират със западните и японските. Някои неща са невидими за очите. Да, руснаците не могат да правят лъскави коли. Неправилно е да се изтъкват само нещата, които една страна не може. Каквото може, може си и това трябва да и се признава, не да се отрича. Има 220 страни, които не са като Америка, те да мрат ли ? Впрочем не съм чул американците да са водещи например в производството на телевизори, перални, маратонки, текстил. Персоналните компютри им ги взеха изцяло и т.н. Да кажем, че Америка е калпава, щото не може да прави нещо си. Ами има си международно разделение на труда ! Швейцарците да не би да правят микропроцесори ? Знаят си часовниците и всички ги уважават ! Не може всичко да можеш ! Не се хващайте на пропагандата на bTV - еди кой си не може да прави нещо си, значи е враг. Топлината в радиаторите - идва от руски газ. Водата в кухнята ви - идва от един от 147-те язовира, построени с руски проекти, руски машини, руски кредити. Електричеството, водата, топлината - неща доста по-важни от смартфоните.

Тва, соросите, наистина сте тъпи галоши. Какво е бил написал "Паисий Хилендарски" за ""сопосоидите" от неговото време? "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?" Четете бе, протестъри, не стойте като агнешки главички. "Агнешките главички" са други и ги наричат така по други причини.

Една единствена частна американска компания сложи в малкия си джоб целия роськасмас на лилипутин и рашистань! НЕ Е ЛИ РЕЗИЛ тОВа, товаришчи рубладжий! МУХАХАХАХАХА

Па ти, празна агнешка главичко, отрече всичко, което е постигнато от българи! Дейва шапкаря ти, дейва.

Американската компания "Спейс Екс" изстреля първия български сателит "BulgariaSat-1" от ракетната площадка 39A в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида ======= Ей този абзац от новината съсипа седмицата на всички диви панелни рашисти в България! ХАХАХАХАХАХАХА

Хахахах, простотията на тъпия шапкар!

Първия български спътник изтрелян с американската ракета на гения Елон Мъск! За ужас на всички изтрещели рубладжии! А роскосмас изтрелва гущерите и жабите на иранците! МУХАХАХАХАХАХАХА

Ръководил съм работата по измерване на йонния дрейф с прибор, който разработихме през 1978-1980 г., и плоска сонда със задържащ потенциал това са два датчика, но електрониката е обща. Тогава измервахме йонната температура, вариациите в йонната концентрация и пълния вектор на йонния дрейф. Общо взето, от обекта имаме около 400 сеанса на връзка, това са по-малко от 400 орбити; една орбита на България 1300 трае 109 минути. Сеансите са по 22 минути и има няколко сеанса по малко повече от 110 минути, и 7-8 сеанса по 24 часа, което е много малко за 2 години. Съвременните спътници натрупват информация, която е десетки хиляди пъти повече, но тогава технологиите бяха на това ниво. Освен това спътникът се обслужваше от руски военни организации, които отделяха сили и средства за сваляне на тия данни, за управлението и наблюдението му. След 2 години го изключиха, точно две години, от август 1981 до август 1983 г., поради финансови причини.

Втората година толкова беше намален потокът на данни, че реално имахме по 1-2 измервания седмично, което е много малко. Въпреки това, благодарение на това, че заедно с този спътник практически едновременно, с разлика от 4 дена беше изстрелян комплект от два американски спътника Дайнамикс Експлорър, все пак ни се отдаде да направим доста интересни изследвания. Сътрудничеството между тези три спътника бе по-ефективно от работата на един-единствен обект. Нашите данни се припокриваха и допълваха с тях, имаме съвместни публикации с американците и руснаците, научната активност на базата на тези данни бе доста голяма.

Schilo

Е, това е! Стана ясно кой е първия български спътник. Това, че не работи в момента не променя основното. То, една ли и съветския "Спътник 1" работи още, но е в историята като първия изкуствен спътник, който е изстрелян в околоземна орбита. Това е.

Най-сетне някой да каже нещо инересно, с данни, с факти ! Блг !

След 35 години България намери изгубения си спътник "Интеркосмос" Апаратът не само, че не е паднал на земята, а може да лети още 14 000 години в орбита. България намери изгубения си спътник Интеркосмос България 1300. На картата се вижда движението на създадения преди 35 години първи роден спътник. От дълги години учените от БАН са смятали, че той вече не е в космическата орбита. Оказа се, че апаратът не само е наблизо - на височина 900 км в Космоса, а учени от Русия дори имали желание да възстановят 12-те космически апарата на него, които допреди десетилетия давали информация за различни процеси в Космоса, съобщава БНТ. Създателите на уреда разказват, че при масата, площта и мощността, и като се предскаже слънчевата и магнитна активност, той ще се намира там още 14 хиляди години. Апаратурата на него отдавна е прекратила дейността си. На борда му има слънчеви панели, които получават енергия, има акумулатори, които я натрупват./БЛИЦ

Schilo

http: // www.n2yo.com /?s=12645 Дир, не го трийте. Показва първият български сателит- Интеркосмос 22. Предава в реално време.

предава в реално време? Спътника или уебсайта?

Schilo

Уебсайта предава в реално време, къде е спътника.

Schilo

Всъщност, твоя инат, доказва ли, бе друг е първия български спътник? Или просто си чешеш пръстите?

ЛЕЖИ НАЧИ ИУНАКА БАЦО НА ЕДНА СТРАНА ЗАФЪРЛИЛ ЖИСМ НА ДРУГА МАКЕДОН НАДЕНИЦА ЛЕЖИ И ПАШКА НА ГАРДИ МУ ЛУТА РАНА !....САМУДИВА ЛИЛКЯ МУ МИЕ ЛИУТА РАНА !....А ГДЕ Е ЦЕЦКО ШЕПНЕ БАЦО НАЧИ ГЕРОЯ !....ИДЕ ЦЕЦКО РЕВЕ ....БАЦО НА КОИ НИ ОСТАЯШ МИЗЕРНИКО !....Е ИМАМЕ ОГРАДА СЕ ДЕРЕ ШИМОНИ ПАТРЕОТА КОТУ НОФ БЕНКОФСКИ ЛЕТИ С ЧЕТА А ГЛЕА ОГРАДА !....МА Е КРАИ ВАРБАЛАКА НАЧИ У БАНКЯ ГРААМНАА ПУШКАЛА СКРИТИ !....БАЦО РАНЕН !....ДОЦЕНТА ВИКА ДАИТЕ ФАНДУКЯ !....ИДЕ ФАНДУКЯ И БАЦО ГУ ФОСТА ЦАЛУВА !....А ОН ВЕСЕЛ ЗАСМЯН ВИКА ДЕЙ ГО СЪТЕЛИТАКА !....ЕПОС 2017 !....

Schilo

Интеркосмос-България-1300 или Интеркосмос 22 е първият български спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Построен е в България и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици[1]. Захранването се осъществява посредством два слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност. Микропроцесорен прибор от Интеркосмос 22 Апаратът е изграден на базата на платформата за сателити Метеор. Тежи 1500 кг и е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2 от ракетата Восток-2М от стартова площадка 43/3 в Плесецк. Изстрелян е в чест на 1300 годишнината от основаването на българската държава. Към 2009 спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони.[2]" Това е първият български спътник, уважаеми редактори.Произведен в България, използван за постигане на научна информация. А не за предаване на тв сигнали.

и безславно изключен от руските военни през август 1983 година заради прегряване.

Schilo

Май не четеш?

Обясни ви се, че не е български, защото - е направен от СССР и се управлява от СССР. Това си е - имаме си спътник, ама те руснаците решават, какво ще става!

Schilo

Кой го обясни? Поредният трол? А бе хора, гордейте се, че имаме научни постижения. Че сме правили нещо. Друг е въпросът, че сега ни няма никакви

Pesh0

Не е управляван от Руснаци . А нашите са го заебали като ни хвана демокрацията . преди 10 ина години руснаци са се опитали да го командват но не са могли . Иначе още е в орбита .

Кажи, че българи командват BulgariaSat1. Командват друг път. Освен това защо си мислиш че някой има пълен достъп, освен завода производител. Като ти се счупи колата, компютърът с какво го отварят и кой? Български са само, на дядо ти мъдете .

"Построен в България" хахахаха

Schilo

Офизиарна информация, не моя. А по-големите ги помним още тези времена. В БАН дори разработвата и в България се произвеждаше храна за хората в Космоса.

В ляво - "Спейс Екс изведе в Космоса комуникационен сателит BulgariaSat-1". В дясно - Русия изстреля 6 крилати ракети по Идил. Живот ли бе, да го опишеш.

След един месец вероятно спътникот - тоест сателитната чиния - ке заработи. Ракетите на Путин вече изпариха бая муниции от ВМЗ"Сопот"

Имаше и една новина за българския евродепутат-чудо, предложен от ГЕРБ по заповед от мъжът и от ЕНП за Еврокомисар. Тя трябваше да определя кои новини са фалшиви, истински, подвеждащи и т.н. Нещата са както трябва. Пускат тоя "български сателит", направен и изстрелян от САЩ за да ни облъчват с още повече глупости. Явно българите се оказахме корави копелета.

Тази година сателит, догодина астронавт, а бе нещата са сериозни...

Сателитите ни американски , колите ни германски , телевизорите ни корейски Скоро и нас руски ще са само руските туристи и водката Понмагазините

и собствениците на 500 000 жилища в България

Таквоз продажничество... няма по-продажни от вулгарите!

Излетя сателита и след един месец ще разпространи отровната българска чалга мюзик из цяла Европа!

само Калинка моя ще звучи от него.

Малка фирма от България си позволява да си купи и изстреля свръх модерен сателит от авангардни американски фирми... Друзята, и без рушки двигатели светът върви напред Ха хаа хааа

Не мога да разбера друго нещо. След като чухме поредната доза глупости за "българския сателит", защо на него е изписано "BulgariaSat-1" на латиница, а не на КИРИЛИЦА при положение, че се гордеем със създаването и разпространението на КИРИЛИЦАТА по Света?

Щото няма как да я прочетат извънземните, троле.

Аз не съм трол, за разлика от теб, обаче откъде знаеш какво извънземните знаят и не знаят?

Купуваш си автомобил! Да речем Фолцваген! Германеца ти ръга компютъра за управление на горивоподаването със СВОЙ Софтуер! След туй караш и дишаш изгорелите газове на уж -своята кола! А и не само теб трови автомобилът ,ами и околните! Така като си плащаш за чужд продукт ,в който не можеш да знаеш по какъв начин е произведен!

произведи си ти. Ще му знаеш и кътните зъби.

Браво я! Преди 80-те години японеца продаваше Тринитрона си със сервизните схеми вътре! Потребителя и хабер си нямаше за какво служи тази хартия с неразбираеми знаци! След едно тайно споразумение в Германия се стигна до договореност -японеца да спре да произвежда качествени и дълготрайни телевизори,щото клиента трабваше да чупи и купи! Това се случи и с пералните,с прахосмукачките,с хладилниците с автомобилите,и всичко останало! Две години домашни електроуреди,5 години гаранция за автомобил! Не съм ръгнал да си купувам сателит,ама има ли техническа документация от производителя софтуера в суров вид собственост ли е на купувача,със какво крайният получател е застрахован,че сателитът е защитен от неразпространение на кода за достъп и друг няма да интерпретира данните на крайният получател за свои цели?

Спътникът е на частна фирма. Питам: КАКВО ОБЩО ИМА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ С ВЪПРОСНИЯ СПЪТНИК??? ЧЕ днес другарят Борисов, че и Радев - някакви бръщолевеници дрънкаха за космическа България, напредък и асфалтиране на Луната още малко... Още едно питане: АКО ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА ПОЛЗВА ЗА НЕЩО "БЪЛГАРСКИЯ" СПЪТНИК - ТОВА ЩЕ Е БЕЗПЛАТНО ИЛИ?

Нищо общо няма държавата,докато не започне да бяга масово популацията и и да няма кой да плаща тенекията на БСатком.

Още миналата година една друга държава искаше да го наеме целия. Сигурно щото си нямат тролове.

Да попитам и аз. С какво държавата поогна на Булсатком да изстреля спътника си? Сигурно им е дала безплатно лиценза? Ако не е, защо трябва да получава нещо без пари?

Има същото колкото и САЩ със Спейс Х. Т.е. частни фирми могат да получават финансови поощрения от държавата така както и много други неща.

Амиии... хората са българи! Това му е общото с държавата България! Ако не знаеш, дърти пушачо, хората правят държавата!

Ай тука ся малко приложно изкуство за тези сателити,комуникации обяснения.щото голема каша стана и да нъ сбъркаме сателитното излъчване с достъпа до сателитъ и излъчването към него от наземна станция -единична или множество такиа сопределен брой носещи честоти! Много важен моментъ е тоя за поляризацията на излъчваните сигнали от сателитъ към нашата чения и LNB конверторъ също е важен,що се касае за приемникъ в нашият домъ ,той може да бъди с вход от един конверторъ или от два и повечи ама ред простотии които никой не интересуват освен техника ,който ще ви пльосне тавата насочена към позиция 1,9 Е над икваторъ! Там да го следите да не обърка илевацията и ви врътне конверторъ на градуси ,които не са значими! Адзимута е важен! Да го следите да нъ обърка адзимута,щото за всеки град ще е различен с десятък от градуса-България е малка страна-има няма 400 на 500 километъръ тъй чи адзимута няма кой знае какво значение ,щом тенекето отдалечено на 35,863 km е с мощност на консумация 10 киловата чрез панелите дето ще гълтат светлина от слънцето и ще я превръщат в електрическа енергия! Ся! Туй тенеке ,ще го търсим между спътниците MSG-2 на позиция 0 градуса Е и следващият спътник от десно Telecom 2C намиращ се на подзициа 3 градуса Е. Начи тенекето има 30 транспордера излъчващи в честота Ku! Означава че конвертора на тавъта тряя да е с честота на приемане -Ku!!! Туй е важно за техниците -Вие от теа неща и хабер си немате! Щото ако имате антена с конверторс приемна честота - X от 8 до 12,5 мегаерца набархте военните сигнали а от там и проблемите! Тъй работят теа сателити!

И да знайти,че ще барате сигнала с много малка тавъ щото дет са вика сигналъ силен,че ще изпочупи керемидите! Тенекето горе консумира 10 киловата ,с ква мощност излъчва един дявол знае ,щото има и отделена мощност в чиповите с топлината от резиста на матряла дет са тикнали там от Циликоновата долина! Ся !Транспондерите -30 парчета! На всеки транспондер -диапазон от честота в която могат да бъдат напъхани десетки телевизионни канали! Обяснение-туй тенеке на геостационарна орбита пряко за плямпане по телефона не стават! Ако тенекето комуникира обаче с множество тенекета на средна или ниска орбита стават! И за интенед стават ,ама разлика във врмето секунди и отиди у раката!

Малко и за скрити покрити работи дето могат да имат теа тенекии горе. Ся! Поръчваш си тенекето и плащаш за изстрелването! Онея ти казват цената и колко кила е консерватъ,ама не ти казват колко още техни джаджи са наблъскали вътре за техна си употреба! Или викаш ша ги контролираш кво слагат вътре? Айде бе! И как ще го напраиш контрола ,като и хабер си нямаш от тва ?

Интеркосмос-България-1300 или Интеркосмос 22 е първият български спътник.Тежи 1500 кг и е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита.Изстрелян е в чест на 1300 годишнината от основаването на българската държава.Към 2009 спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони." Когато сам не се уважаваш, как искаш другите да те уважават?

И изключен от военните на СССР през август 1983 година. Живот - 2 години.